Фермерският фестивал „Произведено във фермата“, организиран всяка сряда пред Министерството на земеделието, ще бъде и всеки петък от 10 до 18 часа, съобщават организаторите.

Купувачите ще имат два дни пазар и повече възможности да купуват храни и продукти от семейни ферми и малки производители. Очакват се и повече производители и разнообразни продукти.

Близо една трета от храните са биологични, като са добре обозначени на щандовете с европейското лого за биопродукт. Повечето храни са произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Фестивалът се организира от 2017 година от Фондацията за биологично земеделие "БИОСЕЛЕНА" и бързо стана популярен сред потребителите. Той е пример за скъсяването на дистанцията между фермери и потребители чрез къси вериги на доставка и пряк, личен контакт между тях: печелят производители, които получат честно заплащане на труда си, печелят и купувачите, до които достигат висококачествени фермерски и занаятчийски храни.

През 2019 година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.На Фестивала „Произведено във фермата“ редовно бяха организирани кулинарни демонстрации и дегустации. Амбицията на организаторите от БИОСЕЛЕНА е да ги възобновят, когато епидемиологичната обстановка го позволи. Във времето на пандемията Фестивалът се организира при стриктното спазване на мерките.