Стартирал на първата по рода си виртуална пресконференция на компанията, 100% електрическият 525-60E е проектиран да осигури подобни времена на цикъл като дизеловата версия на телескопичния товарач, без загуба на производителност.

JCB продължава да разширява броя на захранваните с батерии решения с нулеви емисии, които от страна на конструкцията вече включват няколко машини. Най-новата е 1TE – 1-тонен самосвал с електрическо задвижване, и 35.33E – 3,5-тонен товарач Teletruk.

Колкото и да са интересни тези машини, 525-60E Loadall ще се хареса повече на фермерската общност. Изглежда подобен на дизеловия модел отвън, но отвътре всичко е променено, тъй като 96v литиево-йонна батерия се намира в пространството, обикновено запазено за дизеловия двигател. Батерията захранва два електрически двигателя, един за задвижващата линия и втори за хидравличната система.

Двигателят на хидравличната система с мощност 22 kW задвижва зъбна помпа с фиксиран работен обем, като осигурява максимален поток от 80 л/мин. Потокът е пропорционален на положението на джойстика, а повдигащият край се контролира от електрохидравличен блок на клапана, с хидравлична регенерация на стрелата надолу и прибиране.

Тяговият задвижващ двигател използва регенеративно спиране вместо традиционна спирачна система, като зарежда батерията в процеса. Хидравличната система също така регенерира потока, докато сваля стрелата, намалявайки изискването за мощност и удължавайки работните часове. Функцията за възстановяване на спирачката автоматично се изключва, когато батерията е напълно заредена.

525-60E има същото вградено зарядно устройство като другите продукти на JCB E-Tech. То е в състояние да презареди батерията за осем часа, използвайки стандартно електрическо захранване 240 v, 16 A. Допълнителното универсално зарядно устройство осигурява бързо зареждане само за 35 минути. Батерията може да се зарежда 5000 пъти, което се равнява на около 10 000 часа работа.

Външните размери са непроменени в сравнение с дизеловия модел, а максималната товароподемност на 525-60E е 2,5 т, с максимално натоварване 2 т при пълната височина на повдигане 6 м. Може да се използва с вилици, асортимент от кофи и много други приставки Loadall.

От компанията обещават много повече електрически JCB продукти в бъдеще, особено в по-малките продуктови гами.