Грижите за тези растения са по-лесни

Напоследък отглеждането на сукуленти и създаването на най-необичайни композиции от тях стана популярно. Това вълнуващо хоби има свои собствени характеристики и принципи на оформление, а има и специални видове композиции.

Уникалната способност на тези растения за задържане на влага дълго време прави грижите за растенията много по-лесни. Те се използват от хора, които поради различни причини не могат редовно да се грижат за растенията, например чести командировки.

Сукулентите са толкова удобни, че можете спокойно да заминете на почивка и след завръщането си да намерите живи и здрави. И ако се е случило така, че растенията дълго време не са получавали вода, друга особеност също ги спасява: горната част може да умре, но при поливане отново ще поникнат нови стъбла.

Когато декорирате жилището или градината с тези растения, трябва да имате предвид, че сокът на много от тях е отровен, а повърхността на някои видове е покрита с тръни.

Ето защо, когато работите с тях, трябва да действате внимателно и е по-добре да защитите ръцете си с ръкавици.

Отдавна отминаха дните, когато кактусът събираше тъжно прах в саксия и не представляваше нищо привлекателно. Сега дизайнерите на цветя и любителите на тези видове са се научили да създават истински чудеса и да аранжират мини-градини у дома, използвайки растения и различни декоративни елементи.

Фито картини 

За да създадете жива картина, имате нужда от рамка, която трябва да е по-дълбока от тази за обикновените. Всеки избира рамка, според вкуса си. Можете да използвате плоска кутия, дъното на която е от шперплат.

Полагате субстрата, в който ще растат цветя, а отгоре поставяте метална решетка. Така всяко растение ще има своя собствена клетка. Като се има предвид, че сукулентите имат голямо разнообразие от цветове, можете да създадете много красива картина и да се почувствате като художник, рисуващ с истински цветя.

Когато всички клетки се запълнят, е необходимо картината да се "утаи" в хоризонтално положение за 2 седмици. След като растенията пуснат корени, можете да поставите своя ръчно изработен шедьовър на стената. От време на време картината може да се пръска или да я поливате всеки месец, след като я свалите от стената.

След като я полеете, по-добре я оставете в хоризонтално положение за няколко часа и след това да я върнете на стената.

Пано 

Паното от живи растения се прави по същия начин като картината. Можете да добавите декоративни елементи по желание, а също и да изберете различна форма. Например - много тясна хоризонтална или вертикална структура, кръгла или овална.

Ако някой има желание да направи пано от изсушени растения, тогава те просто се прикрепят към основата с лепило или лак и могат да бъдат и лакирани отгоре. Такива пана изобщо не се нуждаят от грижи, но са перфектна украса.

Градинка в саксия 

Всеки има възможност да подреди собствена миниатюрна градинка. За да направите това, достатъчно е да вземете няколко подходящи саксии и да засадите растения в тях. Просто трябва да решите формата и цвета на саксиите и видовете растения, които ще украсят композицията. Те могат да бъдат поставени на всякаква повърхност и дори на пода.

Много видове миниатюрни растения с различни цветове и текстури ще създадат прекрасна композиция.

Зад стъкло 

Сукулентите в стъкло изглеждат особено интересни и оригинални. Флорариумите най-често се създават в аквариуми. Изглеждат много хубаво в кръгъл аквариум. В него са засадени няколко вида растения, допълнени с камъни и други дизайнерски елементи по ваш вкус.
Можете да поставите такъв стъклен съд навсякъде. Той ще украси перваза на прозореца (но не от слънчевата страна), скрина, рафта или масичката за кафе.

Принципи за оформление

За да съберете композиция в саксия или стъклен съд, действа един основен принцип: трябва да си представите този състав и да знаете как трябва да изглежда, а не да поставяте спонтанно растения в контейнер.

Всеки може да направи композиция, дори начинаещ цветар. Изпълнява се стъпка по стъпка.

1. Първо, трябва да изберете контейнер, в който ще бъде поставена мини-градината: една саксия или няколко малки, аквариум или друг стъклен съд, рамка за картина или плоска кутия.

2. След това полагате дренаж и насипвате подходящ субстрат.

3. Растенията се поставят в избрания контейнер в предварително зададения ред, така че да се комбинират в цветове, размери и да съответстват на намеренията на художника.

4. И накрая украсявате според вкуса си с камъчета,раковини,миди, клонки или малки стъклени топчета, цветен пясък и други декоративни елементи по избор.

Избор на растения

Когато избирате растения за една композиция, трябва да спазвате правилата.

* Най-важното е да сте сигурни, че сукулентите имат еднакви изисквания към почвата, поливането и слънцето. Тогава те ще бъдат лесни за гледане и ще радват окото дълго време.

* Ако зоната, където растат избраните растения, е приблизително еднаква и местообитанията им са в едни и същи климатични условия, тогава тяхното съседство в композицията ще бъде успешно.

* Когато избирате отделните екземпляри, трябва да се уверите, че твърде големите не отнемат храната и влагата от малките и не увреждат кореновата им система.

* Не се препоръчва да добавяте много мъхове към състава, тъй като те имат свойството да задържат много влага на повърхността, което може да повреди сукулентите. Можете да добавите много малко мъх за декоративна цел.

* Можете да използвате такива сукуленти като седум, подмладен, котиледон, граптопеталум, аргиродермия, аптения.

Композиция и субстрат

Композицията зависи от избрания състав.

* Ако ще използвате много малки и разнообразни растения, по-добре е да ги подредите като картина или да ги поставите в плоска кутия.

* Ако искате да се съсредоточите върху 2-3 вида, можете да ги поставите в аквариум или стъклена ваза и да ги декорирате с допълнителни елементи.

* Когато създавате цяла градина, по-добре е да поставите сукулентите в отделни саксии и да ги подредите така, че да се допълват взаимно и да украсяват пространството.

* Сукулентите изглеждат добре в керамични съдове. Освен това има много възможности за оригинални решения: растенията могат да се поставят в широка чаша на тънък крак, в елегантна обувка на висок ток, в огромна черупка на рапан, в красива кутия.

* Някои правят градина в парче от отрязан ствол на дърво. Дървото отвътре и отвън трябва да бъде обработено с водоотблъскващо покритие или специален лак.

* Преди засаждането на растенията, дъното на всеки контейнер трябва да бъде постлано с камъни. Това ще е дренажът. След това е необходим слой въглен. Той е чудесен за предотвратяването на гъбички. След това пясъкът се смесва с хранителния състав на почвата.

В цветарските магазини често можете да намерите саксийна почва, специално направена за сукуленти.

Декоративните елементи

Те ще бъдат допълнение към всяка композиция. Когато всички сукуленти заемат местата си, помислете и за декорацията. Можете да използвате всичко, което е на разположение у дома.

Зависи от избраната тема и въображението. Декоративните елементи могат да бъдат закупени и в цветарските магазини.

Това могат да бъдат например естествени камъчета в красиви разцветки. Можете и да ги боядисате и да ги покриете със защитен лак.
Финият пясък изглежда страхотно, включително цветният. Малки и средни черупки от рапани, големи мъниста с форма на перли ще свършат работа. Дори малки фигурки, поставени в аквариума и вазите,ще се впишат в цялостната картина.