Разработката е резултат от сътрудничеството на Naio Technologies и Varta, а първият прототип ще бъде представен на FIRA 2020 от 8 до 10 декември 2020 г.

Целта на това сътрудничество е да предостави цялостни решения, позволяващи отдалечена станция за зареждане, където не е необходима връзка с електрическата мрежа. Според Naio и Varta това ще бъде възможно благодарение на безжични слънчеви или регенеративни решения, намаляващи потребителското взаимодействие по време на работа.

Автоматично придвижване

Когато роботите изчерпат заряда на батерията, те сами ще се придвижат до своята зарядна станция. Naio и Varta имат за цел да предоставят на фермерите възможността да използват робот за 24 часа, без да се притесняват от захранването. Това трябва да бъде основно предимство, особено по време на усилен земеделски сезон.

Две доказателства за концепцията

Бяха представени две доказателства за концепцията, за да се тества осъществимостта на решенията. Първото ще интегрира батериите на Varta в Oz, първият робот на Naio Technologies, посветен на пазарите за градинари. Според Naio Technologies в момента роботът Oz се използва от над 120 фермери. Той е насочен към постигане на повече от 30% повече автономност.

Второто доказателство за концепцията се състои в създаването на соларна станция за зареждане, която може да се използва директно в полетата. Според Naio и Varta тези полеви станции за зареждане ще бъдат първите в света за селскостопанска роботика.

Повишаване на ефективността и производителността

Varta смята, че вижда селскостопанската роботика като нововъзникващ пазар за растеж. „Предоставянето на нашата експертиза и опит на агроботите означава, че Naio Technologies като лидер на пазара може да се съсредоточи върху основната си сила, превръщайки комбинацията от роботика и земеделие в пълен успех. Varta ще позволи на роботите да работят по-ефективно, тъй като нашето решение за управление на захранването ще направи зареждането по-бързо, по-гъвкаво и много по-лесно, докато нашата усъвършенствана технология на батериите ще позволи по-висока производителност“, каза Стив Сондърс, мениджър ключови клиенти Великобритания и Франция във Varta.

Първият прототип ще бъде представен на FIRA 2020, Международен форум за селскостопанска роботика, който се провежда от 8 до 10 декември 2020 г. на цифрова платформа.