Експлозията на 4 август е причинила значителни щети на зърнен комплекс, който съхранява 85% от ливанското зърно, както и на близка мелница, предаде Ройтерс.

Хранилището за зърно Порт Силос има общ капацитет от 120 000 тона. Силозите се състоят от 48 големи секции с капацитет 2500 тона всяка и 50 малки секции с капацитет 500 тона всяка.

Освен това експлозията е повредила два кораба, разтоварващи жито в момента на инцидента, и близката мелница Ал-Ахбар, съобщиха от местната преса.

Според Mena Commodities около 60% от целия внос на Ливан е внесен през пристанището в Бейрут, а около 85% от зърното на страната се съхранява в житницата му.

Смята се, че по време на експлозията в пристанището на Бейрут се съхранява сравнително малко зърно - около 15 000 тона пшеница.

Министърът на икономиката Раул Неме каза, че страната има по-малко от месец да се запаси със зърно. За да се гарантира продоволствената сигурност в Ливан, е необходим резерв от поне три месеца. Той каза, че все още няма криза със зърно или брашно, но основният проблем е алтернативното съхранение на пшеница.

Пристанището в Триполи, второто по големина пристанище в Ливан, няма помещения за съхранение на зърно, но пристигащата пшеница може да бъде прехвърлена в близките складове, съобщи Ройтерс, като се позовава на Ахмед Хатит, ръководител на Съюза на вносителите на пшеница.