Азот
Повишава количеството на продукцията, подобрява вегетативното развитие на растенията, спомага за залагане на повече завръзи, съответно плодове. Елементът води до увеличаване на твърдостта на плодовете, но се намалява времето им за съхранение.
Предозирането на азотните торове предизвиква по-силен вегетативен растеж, повишаване чувствителността на растенията на болести, забавя узряването, влошава качеството и цвета на плодовете.
Фосфор
Елементът е необходим, за да се подсигури по-добро развитие на кореновата система и по-добър цъфтеж. Благодарение на него плодовете узряват едновременно и по-равномерно. Те са по-здрави, по-устойчиви на съхранение.
При недостиг на фосфор растежът е силно ограничен. Долната страна на младите листа става пурпурна, а по-старите листа отмират преждевременно.
Калий
Има важна роля в производството и транспорта на захарите, участва в синтеза на протеини, азотния метаболизъм, регулиране на тургура на клетката, по-ефективно ползване на водата, отваряне и затваряне на устицата и т. н.
Калият намалява неравномерното оцветяване по повърхността на плодовете на доматите, както и на бели петна вътре в плода. Растенията имат най-голяма нужда от калий по време на нарастване на плодовете, тъй като подобрява качеството им, намалява неравномерното узряване, броят на плодовете с неправилна форма и кухите плодове. Балансираното съотношение азот : калий намалява гниенето. Калият увеличава добива, ускорява узряването, подобрява цвета, твърдостта и подобрява съхраняването им. Калият намалява слънчевите пригори, нападението от болести и гниенето на плодовете.
Специалистите по торене са категорични, че доматите имат нужда от повече калий отколкото азот

Коментари