Обмислете и направете схема 

Развихрете въображението си и си представете как искате да видите градината с нощно осветление. Може би сънувате, че цветни фенери трептят в короните на дърветата, а цветните лехи са залети с приятна "лунна светлина"?

А искате ли да украсите езерцето с точкови светодиоди, създавайки приказен ефект - сякаш гноми с фенерчета се носят из градината? Или да поставите класически фенери на стълбове по градинските пътеки и да проектирате фонтан или водопад с неонови светлини?

Но решите ли да осъществите идеите, трябва внимателно да обмислите броя и местоположението на лампите, тяхната форма, размер, функционалност и функции на дифузия на светлината. Направете схема на осветлението.

На фотокопие на плана на вашия двор маркирайте местата, където лампите ще бъдат поставени. Не забравяйте да посочите типа на всяко осветително тяло - в съответствие с вашата идея.

А изборът на лампи е голям. С ефекта на отразяваща светлина, с кръстосано, долно, горно, "лунна светлина" осветление; под формата на гирлянди, декоративни фенери, стълбове, черупки, градински фигури - няма броене! Всяка от тях има своя собствена роля и е много важно да не сгрешите с избора.

Предлагаме ви някои интересни идеи. В крайна сметка не е необходимо да копирате видяното - често дори някакъв намек може да ви подскаже какво искате.

Соларни лампи до водоема 

Пейзажът с осветения поток е впечатляващ. А всъщност нищо особено: има лампи със слънчева енергия. Но какъв ефект! Водата отразява светлината, разпръсквайки я в отблясъци, а целият пейзаж с такова осветление изглежда загадъчен и приказен.

Насочена светлина 

Правилно насочената светлина създава невероятни "специални ефекти" в градината
Тези снимки, според мен, са блестящ пример за ефектно насочена светлина. Чудесна е идеята да се подчертаят отделни фрагменти от градинската композиция, докато по-голямата част от територията остава в мрак.

Специални ефекти 

Светлината е важен елемент от градинската композиция
Така се раждат фантастичните "специални ефекти" - играта на сенки, шумоленето на нощната зеленина, шепотът на водата при мигането на нощните светлини.

Висящ контейнер за цветя 

Идеята да се комбинира висящ контейнер с цветя и лампа със слънчева енергия е достойна за внимание. През деня - обикновена саксия за цветя, а когато се стъмни - изключителен градински полилей.
А ако поставите композиция от сухи цветя в контейнер, такава лампа също може да украси тераса или веранда през зимата. Като цяло можете да промените декора, в зависимост от сезона - например, новогодишната композиция с смърчови или борови клони вероятно също ще изглежда прекрасно.

Плаващи светлини 

Плаващите светлини са чудесна идея за градински водоем.
Подходящи са и за малки градински езерца. Каменната купа би изглеждала скучна, ако не бяха многоцветните светещи топки. Сега не е трудно да се сдобиете с такива плаващи светлини, така че идеята е доста осъществима.

Градински свещници 

Градинските свещници са чудесна идея за любителите на романтиката.
Трептящият пламък на свещите създава необикновено романтично настроение - нещо, което електрическата светлина не може да направи! Идеите за градински свещници от буркани и бутилки са много.
При изпълнението им основното е да не забравяте за пожарната безопасност - все пак това е огън.

Светещи пеперуди 

Такива светещи "насекоми" не налагат специални изисквания към пожарната безопасност. Но в тях няма по-малко романтизъм. Можете да подредите кът в градината си, където през нощта да кръжат необикновени пеперуди и водни кончета.

Светлина, вградена в зидарията 

Това е идея за тези, които имат подпорни стени, каменни стълби и подобни конструкции в градината: лампи, вградени в зидарията.
Може би, от всички представени идеи, тази е най-трудна за изпълнение. Но пък изглежда много необичайно и впечатляващо.