Европейската комисия обяви победителите в четвъртия конкурс по WiFi4EU. Сред тях са 15 български общини, а общините Ситово и Хитрино остават в резервния списък, съобщава "Национална селска мрежа".

Одобрените българските общини са: Аврен, Белоградчик, Борован, Георги Дамяново, Гърмен, Златарица, Кула, Маджарово, Малко Търново, Никола Козлево, Опака, Сопот, Цар Калоян, Ябланица, Ямбол. 

Това е последният конкурс по инициативата, с бюджет 14,2 млн. евро.
Макар кандидатстването по WiFi4EU да бе в рамките само от 3 до 4 юни, Комисията е получила над 8 600 заявления от всички участващи държави.

След като бъдат уведомени за резултатите от подбора, печелившите общини ще бъдат поканени да подпишат Споразумение за безвъзмездна помощ, което е достъпно на портала WiFi4EU, за да получат ваучер на стойност 15 000 евро.

Интересът към последната покана е надхвърлил броя на ваучерите, които са били на разположение в конкурса, а 3000 заявления са получени още през първите 5 секунди от старта на поканата.

Общините от Испания, Италия и Румъния са били сред първите кандидати, докато страни като България, Хърватия, Гърция и Португалия са имали необходимост от само няколко ваучера, за да бъдат обхванати от WiFi4EU почти всички техни общини.

Комисията приветства всички общини да се присъединят към общността на WiFi4EU, където могат да споделят опит и мнения с други регистрирани общини, победители в предишни компании за инсталиране на Wi-Fi. Това ще позволи общуване с общини от цяла Европа и поддържане на актуализация с програмата WiFi4EU.