Одитът, който започна тази седмица, може да бъде използван в хода на реформата на общата селскостопанска политика.

Поради двойния натиск на икономическата активност и изменението на климата, водата става все по-оскъдна в цяла Европа. Селското стопанство оказва много съществено въздействие, защото най-малко една четвърт от цялото количество на добитата прясна вода в ЕС се използва върху земеделски земи. Като основен потребител на прясна вода, Европейската сметна палата тази седмица започна оценка на  въздействието на селскостопанската политика на ЕС върху устойчивото потребление на вода тази седмица.

Селскостопанската дейност засяга не само количеството и наличието на ресурси от прясна вода, но също така оказва влияние върху нейното качество, например чрез замърсяване с торове и пестициди.

„Земеделските производители са големи потребители на прясна вода. Те са и сред първите, които са засегнати от недостига на вода“, заявява в съобщение за пресата Жоел Елвингер, член на Европейската сметна палата, отговарящ за одита. „Нашият одит има за цел по-специално
да установи дали действията на ЕС и неговите държави членки в областта на селското стопанство са подходящи и ефективни за прилагането и изпълнението на принципите на устойчиво управление на този жизненоважен ресурс.“

Общата селскостопанска политика (ОСП) играе важна роля за устойчивостта на водните ресурси. Тя предлага някои инструменти, които могат да спомогнат за намаляване на натиска върху водните ресурси, но може също така да финансира, например, инфраструктура за напояване. Настоящият одит на въздействието на селскостопанската политика на ЕС върху устойчивото използване на водите е иницииран с цел да допринесе за бъдещата ОСП.

Одиторите ще направят оценка на това дали политиките на ЕС насърчават устойчивото използване на водите в селското стопанство. По-специално те ще проверят дали Европейската комисия е включила принципите на устойчивото използване на водите в правилата на ОСП и дали държавите членки прилагат тези принципи, както и дали предоставят стимули за устойчивото използване на водите в селското стопанство.

Очаква се одитът да приключи през втората половина на 2021 г.