Еврейският университет в Йерусалим заяви, че група израелски учени са разработили Ксантомат - нов сорт домати, който може да помогне за справяне с дегенеративни очни заболявания.

Той е богат на зеаксантин - пигмент, чиято функция е да защитава растението от слънчева радиация. Пигментът може да потисне дегенеративните очни заболявания, като предпазва рецепторите на светлината на ретината от увреждане, причинено от ултравиолетово лъчение. Този естествен жълт пигмент може да се намери главно в царевица, оранжеви чушки, тиква и цитрусови плодове, както и в ниски концентрации в пъпеши, манго, кайсии и праскови.

Изследователският екип се ръководи от професор Джоузеф Хиршберг, който е специализиран в растителната генетика, молекулярната биология и генното инженерство. Учените казват, че добавянето на зеаксантин към ежедневната ви диета помага за намаляване на развитието на различни заболявания, особено дегенерация на макулата, което причинява слепота при възрастни.

Хиршберг отбеляза, че сортът домати Ксантомат, кръстен на ксантофилите (групата вещества, към които принадлежи зеаксантин), е разработен с помощта на класическо генетично култивиране и хибридизация на различни сортове.

Зеаксантинът съставлява повече от половината от пигментите на новия домат, който също съдържа витамини и други основни хранителни вещества, намиращи се в обикновените домати. Всъщност новият сорт домати съдържа седем пъти повече зеаксантин от царевицата, която е основният източник на това вещество в днешната диета.

„Доколкото знаем, това е най-високото ниво на зеаксантин, постигнато във всяка голяма селскостопанска култура в света“, отбелязват изследователите.