Остава вероятността за опасни метеорологични явления и нанасяне на повреди по земеделските култури

Драгомир Атанасов, агрометеоролог

През повечето дни от изтеклия седемдневен период развитието на земеделските култури протичаше при поднормени температури. Падналите валежи, на отделни места в полските райони 10-20 л/кв.м, подобриха условията за развитието на селскостопанските култури.

През следващите седем дни се очаква повишаване и стабилизиране на температурите и подобрение на топлинните условия. В тези условия ще протичат вегетационните процеси при земеделските посеви и трайните насаждения.

Прогнозират се превалявания, а през втората половина от седмицата на изолирани места в полските райони на страната са възможни по-интензивни валежи и последващо подобрение на влагата в почвата.

При пшеницата масово ще се наблюдава фенофаза млечна зрялост, а при площите с ечемик восъчна зрялост. При царевицата ще продължава листообразуването, а при слънчогледа листообразуване и залагане на съцветията. В рапичните посеви ще протича узряване.

Периодът съвпада със срока за засяване на разсада за производство на късно зеле. Засяват се 2-3 г/м2 семена на дълбочина 1-2 см.

В средата на юни в семковите овощни насаждения продължава борбата срещу болести и неприятели (извършват се третирания срещу струпясване и брашнеста мана по ябълката, срещу ябълковия плодов червей).

При късните сортове череши се провеждат пръскания срещу черешовата муха. Да се използват инсектициди с кратък карантинен срок с цел получаване на чиста от пестициди продукция.

Условия, подходящи за извършване на агротехническите мероприятия и растителнозащитните третирания в посевите и трайните насаждения, ще има през дните с тихо време и без валежи. Остава вероятността за опасни метеорологични явления и нанасяне на повреди по земеделските култури.