Въпреки кризата в световната и вътрешната икономика модернизацията и актуализацията на машинно-тракторните паркове на селскостопанските предприятия остава една от най-важните задачи. Получаването и поддържането на висококачествена реколта, както и продоволствената сигурност, зависи от стабилната работа на целия селскостопански сектор. Затова Rostselmash Group продължава да работи по създаването на производство на ново оборудване. Едно от тях е изграждането на завод за производство на самоходни пръскачки и сеитбен инвентар - нови продукти за предприятието, основни потребители на които трябва да бъдат големи земеделски стопанства.

Новото производство принадлежи към групата за навесно оборудване на Rostselmash и ще бъде организирано на площ от 13 хиляди квадратни метра на мястото на бившия завод СИТО в Ростов на Дон. Техниката, произведена там, ще отговаря на класа среден+ и премиум. Обемът на инвестициите в проекта ще бъде около 500 милиона рубли.

Разчистването на територията и строителните работи вече започнаха. Както е уточнено от пресслужбата на Rostselmash, основните инвестиции ще бъдат направени в оборудване за рязане на метали, заваряване, машинна обработка, боядисване, монтаж. Предвижда се пускането на централата в началото на 2021 година.

Моделът на самоходна пръскачка, която ще се произвежда в Ростов, е разработен в северноамериканския завод Buhler (част от холдинга на Новое содружество, към който принадлежи Rostselmash). Новосъздадените съоръжения в Ростов обаче са ориентирани предимно към Евразия. Сега този пазар има повече потенциал от пазара в САЩ.

Конструкторите и инженерите на Rostselmash са изправени пред задачата да адаптират американската разработка, обвързвайки я с руските кабина и двигател. Първите прототипи на машини (отчасти от американски компоненти), които се тестват, вече са сглобени.

На същото място в новото предприятие ще се произвеждат сеитбени комплекси. Тези машини са проектирани, тествани и готови да влязат в производство. От тази година се планира производството на първите серийни проби в размер на 20 броя. От 2021 г. машината ще бъде на разположение на местните селскостопански предприятия. Преди това в линията Rostselmash нямаше такава технология.

Като цяло през следващите пет години Rostselmash Group планира да инвестира около 17 милиарда рубли в развитието на производството. Основните направления са създаването на тракторна инсталация (4 милиарда рубли), изграждането на нов бояджийски комплекс на територията на предприятието (3 милиарда рубли), създаването на производство на трансмисии (около 4 милиарда рубли), както и пускането на 26 нови модела и модификации на самоходни машини, ремаркета и прикачни инвентари (около 7 милиарда рубли).

Освен това Групата планира да разшири площта на своя логистичен комплекс от 16 хиляди квадратни метра на 27 хиляди квадратни метра (обем на инвестицията - около 1 милиард рубли). Планирано е логистичният комплекс да бъде въведен в експлоатация през 2020 г., комплексът за боядисване през 2021 г., реализирането на проектите за производство на трактори и производство на трансмисии се планира да приключи през 2022 година.

Според групата на компаниите Rostselmash, след дълбока рецесия през 2018 г., причинена от кризата на зърнения пазар, търсенето на селскостопанска техника се е стабилизирало. Земеделските производители активно купуват обработващи и сеещи машини през пролетта, през лятото - комбайни, а през есента – фуражна техника. Rostselmash е единственото местно предприятие, което може да предложи продукти във всички тези категории. Според експерти настоящите пазарни обстоятелства (колебания на валутата, цената на пшеницата, преференциални държавни програми) предполагат, че сега е най-доброто време за обновяване на техническия парк. Постоянно нарастващият дефицит на ново оборудване в руските ферми от година на година образува огромното му търсене, което Ростселмаш очаква да задоволи.

За да изпълни тези планове, компанията се нуждае от нови професионалисти, само тази година около 500 души за различни длъжности: от работници до мениджмънт. Основната част от свободните работни места на Rostselmash са ключови професии в промишленото производство.

Настоящата ситуация на пазара на труда помага за набиране на най-квалифициран персонал, но компанията е готова да предложи работа на хора, които нямат опит. За начинаещи Rostselmash организира 1-2-месечни курсове в корпоративния обучителен център и в спонсориран колеж. През този период компанията е готова да плати стипендия. При кандидатстване за работа, на всички новодошли се гарантира пълен социален пакет и достойни приходи.