По повод деня на писмеността - 24 май, ръководството на Университета по хранителни технологии (УХТ) направи специален поздрав, придружен с подаръчен ваучер, на 180 пенсионирани преподаватели и служители на висшето училище, съобщават от учебното заведение.

„Този ден е повод за национална гордост, празник на любовта към познанието, на стремежа към духовно извисяване и просвещение", заявява ректорът проф. д-р Пламен Моллов. "Изразихме уважението си към нашите колеги - хората, които са ни въвели в професиите и са ни изградили като специалисти. В годините те направиха всичко възможно, за да въздигнат любимия ни университет, а с него и нашето общество. Засвидетелстваме им благодарността си за търпението, за споделеното време и за грижите“, казва той. 

От своя страна доайените на университета приеха жеста с огромна радост и благодарност.

Проф. Стефан Дичев от катедра „Машини и апарати за хранителната промишленост“ и „Доктор хонорис кауза“ от 2009 г. заяви: „Много хубава инициатива от страна на ректора проф. Пламен Моллов. От 1971 г. съм в УХТ и до сега не си спомням такова нещо да е правено. За мен не е важна материалната страна, а вниманието и отношението към бившите преподаватели в университета, защото всеки от нас с нещо е допринесъл за неговото развитие. Този красив жест е изключително ценен, защото човек като се пенсионира много бързо се забравя кой е бил и с какво е допринесъл.“

"С умиление и малко тъга си спомням за петдесетте години в Университета по хранителни технологии, преминали през студентската скамейка, служител и преподавател. През този период бях пряк участник и в просвещението, и в подготовката на поколения млади българи, настоящи инженер-технолози", каза и проф. д-р инж. Ана Кръстева от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“. Тя изрази своята искрена благодарност за уважението, с което проф. Моллов и неговият екип правят празника по-хубав.

„Пожелавам на Вас и колектива на университета здраве и творчески устрем за издигането му до ниво, което всички заслужаваме, за да се гордеем с УХТ. Аз вярвам, че ще успеете“, каза проф. Кръстева.

Проф. Елена Ковачева-Апостолова също благодари за вниманието от името на преподавателите и сътрудниците от катедра „Аналитични химия и физикохимия“, които вече не са в действащия екип.