Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли, които могат да направят мястото уникално.

За да обновите двора, не е необходимо да правите драстични промени, можете да го направите с малко правилно поставени акценти.

Такава важна мисия могат да изпълнят градински конструкции, оригинални осветителни тела, необичайни градински мебели, обмислени групови насаждения или дори отделни ъгли като алпинеум или градина с мъх. И, разбира се, ефектни растения: цъфтящи многогодишни , дървета с необичайна форма или цвят на короната и необикновени храсти.

Каква е ролята на акцента?

Ролята на акцента е не само да привлече вниманието към градината. Ярките детайли могат да решат и други важни проблеми на дизайна: зониране на пространството , добавяне на цветни нюанси, подчертаване на оригиналността на релефа и интересни архитектурни решения. В същото време с тяхна помощ успешно маскирате недостатъците! Подреждането на градинските акценти е невероятно вълнуваща игра, в която можете да проявите индивидуалност и да реализирате творчески фантазии.

Например на фона на площадка, оформена с камъни /снимката горе/ , ярките цветя са ефектен акцент.

Не забравяйте, че главното е да има една работеща идея. Разбира се, че реализирането е по-трудно, отколкото да следвате каноните, но в този случай вие ги създавате. Да почувствате своята градинска "тема" е просто: всички несъзнателно гравитираме към определени "пейзажи", просто трябва да уловим нашето собствено настроение и да го представим чрез растения и предмети.

Не прекалявайте

В двора, колкото и голям да е той, не трябва да има повече от 4-5, а за предпочитане 1-3 акцента.

Освен това размерът на тези елементи не трябва да е пропорционален на размера на парцела: в много малка площ е по-подходящо да се създаде голям акцент, в противен случай градината ще изглежда "плоска". И по-голямата част от акцентите са забележими, а не миниатюрни детайли.

Къде?

Поставете акцент там, където той ще бъде забелязан. Например - на фона на беседка или цветна градина, на границата на градинската зона или на предната поляна, която се вижда от всички точки на градината.

Как да изберем?

Има три основни принципа за това: подобие, контраст и изразителност. Например можете да направите красивия завой на пътеката по-изразителен, като го подчертаете с градински лампи.

Или акцентирайте върху кръглата форма на цветната леха, като включите кълбовидна туя в допълнение към цветята.

Що се отнася до контраста, например интересното "монументално" растение ще изпъкне, като засадите за фон елегантни житни треви. А изразителен, оригинален голям контейнер с цветя ще подчертае всяка част от градината.

Основното предимство на акцентите е разнообразието: можете да ги променяте и подреждате по нов начин.

Единично растение /солитер/

Дизайнът на градината само ще спечели от единично разположено иглолистно растение, красиво подрязан храст, интересно оформено дърво - плачеща бреза или върба. Дори и декоративната трева е подходяща за тази роля.

СЪВЕТ: всяко растение е подходящо за акцент, ако се различава по оригиналност - има нестандартна корона, ефектна форма или цвят на листата и др.

Групови насаждения

Цветна леха с огледална топка, почвопокривен розов храст с яркочервени цветове на фона на каменен обелиск... Всички тези и подобни композиции могат да направят градината необичайна и интересна.

Акцентите не само украсяват парцела, но и зонират пространството на градината

Друг вариант е да създадете леха-кошница с цветни гладиоли или интересна леха, където съжителстват салатки и декоративно зеле.

А акцентите под формата на градина от мъхове и камъни или малка скална градина няма да останат незабелязани.

Градинска колекция

Вариант е и да си създадете "модна колекция". Изберете какво харесвате: алпийски растения , миниатюрни иглолистни дървета, гигантски гергини или редки сортове лалета и от тях оформете ефектни цветни лехи. Това ще бъде избраната тема.

Например отличителен белег на вашата градина може да бъде прекрасна колекция от разнообразни иглолистни дървета /снимката горе/.

Има и друг вариант - да посветите градината си на определено растение. Например, направете розова градина: покрийте беседката и градинската порта с катерещи рози, засадете миниатюрни и почвопокривни храсти и украсете предната част на парцела с ефектен розов храст.

Подходящ акцент за алпинеума ще бъде великолепната стандартна роза, чиято нежност ще бъде подчертана на фона на бял чакъл. Добавете към ансамбъла трайни насаждения и едногодишни, които ще са достойна свита за кралицата на цветята: растения с петна и сребърна зеленина, гипсофила, делфиниуми, флокс, лилии, актинидия, декоративни житни треви и др.

Организирайте изложба

а обитателите на цветните градини ще бъдат скъпоценни експонати в нея. Това ще са галерии, платформи и подиуми - те ще символизират "залите" на музея. Картините ще бъдат всякакви композиции от растения. Някои от тях като истински шедьоври могат да бъдат затворени в рамки /на снимката/.

А ролята на скулптури ще играят отделни дървета и храсти, особено тези, които имат необичайна форма на короната и причудлива форма на ствола .

Друга възможност за демонстриране на градинската колекция е да създадете моноградина. Това не са само композиции, състоящи се от едно растение, а по-скоро от една идея. Например цветна градина, състояща се от различни растения, които цъфтят във всички нюанси на жълтото: невен, настурция , жълта циния , декоративни слънчогледи и др .

Моноградината може да е съставена и от миниатюрни иглолистни дървета. Дори може да бъде обемна, ако направите фигура от растения - например таралеж.

ИДЕИ

* Красивите големи камъни са стилен акцент, особено ако имат интересна форма и необичаен цвят. Можете да ги лакирате за "мокър" ефект или да ги боядисате.

* Акцентът може да бъде с оригинален дизайн от сухи клони или конструкция - например кладенец.

* Декоративна порта може да бъде направена от решетка от стара шевна машина.

* Цветният слънчев часовник е модна новост, която ще бъде без конкуренция.

* Гигантският контейнер под формата на обикновена саксия от теракота прави впечатление заради комбинацията от познатата форма и необичайния размер.

* А пример за малък акцент е красива хранилка за птици.

* Малки обемни скулптури могат да бъдат направени от морски камъчета : ябълка, гъбки и дори замък -“играчка” - и получавате истинско произведение на изкуството!