Как акцентите променят градината?

27 май 2020
Цветна градина / Полезни съвети
20772
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли, които могат да направят мястото уникално.

За да обновите двора, не е необходимо да правите драстични промени, можете да го направите с малко правилно поставени акценти.

Такава важна мисия могат да изпълнят градински конструкции, оригинални осветителни тела, необичайни градински мебели, обмислени групови насаждения или дори отделни ъгли като алпинеум или градина с мъх. И, разбира се, ефектни растения: цъфтящи многогодишни , дървета с необичайна форма или цвят на короната и необикновени храсти.

Каква е ролята на акцента?

Ролята на акцента е не само да привлече вниманието към градината. Ярките детайли могат да решат и други важни проблеми на дизайна: зониране на пространството , добавяне на цветни нюанси, подчертаване на оригиналността на релефа и интересни архитектурни решения. В същото време с тяхна помощ успешно маскирате недостатъците! Подреждането на градинските акценти е невероятно вълнуваща игра, в която можете да проявите индивидуалност и да реализирате творчески фантазии.

Например на фона на площадка, оформена с камъни /снимката горе/ , ярките цветя са ефектен акцент.

Не забравяйте, че главното е да има една работеща идея. Разбира се, че реализирането е по-трудно, отколкото да следвате каноните, но в този случай вие ги създавате. Да почувствате своята градинска "тема" е просто: всички несъзнателно гравитираме към определени "пейзажи", просто трябва да уловим нашето собствено настроение и да го представим чрез растения и предмети.

Не прекалявайте

В двора, колкото и голям да е той, не трябва да има повече от 4-5, а за предпочитане 1-3 акцента.

Освен това размерът на тези елементи не трябва да е пропорционален на размера на парцела: в много малка площ е по-подходящо да се създаде голям акцент, в противен случай градината ще изглежда "плоска". И по-голямата част от акцентите са забележими, а не миниатюрни детайли.

Къде?

Поставете акцент там, където той ще бъде забелязан. Например - на фона на беседка или цветна градина, на границата на градинската зона или на предната поляна, която се вижда от всички точки на градината.

Как да изберем?

Има три основни принципа за това: подобие, контраст и изразителност. Например можете да направите красивия завой на пътеката по-изразителен, като го подчертаете с градински лампи.

Или акцентирайте върху кръглата форма на цветната леха, като включите кълбовидна туя в допълнение към цветята.

Що се отнася до контраста, например интересното "монументално" растение ще изпъкне, като засадите за фон елегантни житни треви. А изразителен, оригинален голям контейнер с цветя ще подчертае всяка част от градината.

Основното предимство на акцентите е разнообразието: можете да ги променяте и подреждате по нов начин.

Единично растение /солитер/

Дизайнът на градината само ще спечели от единично разположено иглолистно растение, красиво подрязан храст, интересно оформено дърво - плачеща бреза или върба. Дори и декоративната трева е подходяща за тази роля.

СЪВЕТ: всяко растение е подходящо за акцент, ако се различава по оригиналност - има нестандартна корона, ефектна форма или цвят на листата и др.

Групови насаждения

Цветна леха с огледална топка, почвопокривен розов храст с яркочервени цветове на фона на каменен обелиск... Всички тези и подобни композиции могат да направят градината необичайна и интересна.

Акцентите не само украсяват парцела, но и зонират пространството на градината

Друг вариант е да създадете леха-кошница с цветни гладиоли или интересна леха, където съжителстват салатки и декоративно зеле.

А акцентите под формата на градина от мъхове и камъни или малка скална градина няма да останат незабелязани.

Градинска колекция

Вариант е и да си създадете "модна колекция". Изберете какво харесвате: алпийски растения , миниатюрни иглолистни дървета, гигантски гергини или редки сортове лалета и от тях оформете ефектни цветни лехи. Това ще бъде избраната тема.

Например отличителен белег на вашата градина може да бъде прекрасна колекция от разнообразни иглолистни дървета /снимката горе/.

Има и друг вариант - да посветите градината си на определено растение. Например, направете розова градина: покрийте беседката и градинската порта с катерещи рози, засадете миниатюрни и почвопокривни храсти и украсете предната част на парцела с ефектен розов храст.

Подходящ акцент за алпинеума ще бъде великолепната стандартна роза, чиято нежност ще бъде подчертана на фона на бял чакъл. Добавете към ансамбъла трайни насаждения и едногодишни, които ще са достойна свита за кралицата на цветята: растения с петна и сребърна зеленина, гипсофила, делфиниуми, флокс, лилии, актинидия, декоративни житни треви и др.

Организирайте изложба

а обитателите на цветните градини ще бъдат скъпоценни експонати в нея. Това ще са галерии, платформи и подиуми - те ще символизират "залите" на музея. Картините ще бъдат всякакви композиции от растения. Някои от тях като истински шедьоври могат да бъдат затворени в рамки /на снимката/.

А ролята на скулптури ще играят отделни дървета и храсти, особено тези, които имат необичайна форма на короната и причудлива форма на ствола .

Друга възможност за демонстриране на градинската колекция е да създадете моноградина. Това не са само композиции, състоящи се от едно растение, а по-скоро от една идея. Например цветна градина, състояща се от различни растения, които цъфтят във всички нюанси на жълтото: невен, настурция , жълта циния , декоративни слънчогледи и др .

Моноградината може да е съставена и от миниатюрни иглолистни дървета. Дори може да бъде обемна, ако направите фигура от растения - например таралеж.

ИДЕИ

* Красивите големи камъни са стилен акцент, особено ако имат интересна форма и необичаен цвят. Можете да ги лакирате за "мокър" ефект или да ги боядисате.

* Акцентът може да бъде с оригинален дизайн от сухи клони или конструкция - например кладенец.

* Декоративна порта може да бъде направена от решетка от стара шевна машина.

* Цветният слънчев часовник е модна новост, която ще бъде без конкуренция.

* Гигантският контейнер под формата на обикновена саксия от теракота прави впечатление заради комбинацията от познатата форма и необичайния размер.

* А пример за малък акцент е красива хранилка за птици.

* Малки обемни скулптури могат да бъдат направени от морски камъчета : ябълка, гъбки и дори замък -“играчка” - и получавате истинско произведение на изкуството!

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Защо е важно да разберем връзката им и как да определим изложението Виртуозите в декоративното градинарство, ни напомнят колко е важно да разберем сянката, да я опознаем

0

Лятото е чудесно. Можете да прекарате толкова време, колкото искате на чист въздух. Но е двойно по-приятно да направите това на собствената си морава в сянката на беседка или уютен вътрешен двор. 1

0

Специално място в дизайна на къщата и градината заема терасата. Тя може да бъде описана като връзка между къщата и парцела. По правило тази част на постройката не е остъклена и често дори не се

0

Интересен декоративен елемент в градината е скалният кът, често погрешно наричан алпинеум. Наистина и двете композиционни форми са доста сродни, но имат съществена разлика помежду си

0

Напоследък все по-често ни убеждавате в тезата, че плевелите са полезни. Е, мен ме спечелихте, (защото меко казано ми е омръзнало “да се боря с вятърни мелници”) но искам да науча повече

Последни новини
0

Европейската комисия обяви победителите в четвъртия конкурс по WiFi4EU. Сред тях са 15 български общини, а общините Ситово и Хитрино остават в резервния списък, съобщава "Национална селска мрежа"

0

До края на август 2020 г. се удължава срокът за подаване на заявление за получаване на еднократно, междинно или окончателно плащане по мерките от Националната програма по пчеларство

0

Важна характеристика, произтичаща от пилото във връзка с качеството на майката, е присъствието на болести. Наличието на такива болести като европейски гнилец и варовито пило

0

Скоро няма да има кой да лекува германските крави. В Германия се наблюдава застрашителен недостиг на ветеринарни лекари за едрия рогат добитък, съобщава Федерална асоциация на ветеринарните лекар

0

Тазгодишната жътвата, макар и доста тежка, ще доведе до изводи, които всеки производител ще направи за собственото си стопанство. Например фермерите масово споделят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шефът на НСО Красимир Станчев подаде оставка. От Националната Служба за охрана изпратиха следното изявление до медиите:  Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната

Италия вероятно ще удължи срока на извънредното положение заради коронавируса и след 31 юли, заяви италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс. "Възможното удължаване означава просто, че ще можем да продължим да взимаме необходимите мерки" в борбата с епидемията, каза Конте пред журналисти във Венеция

Турският Държавен съвет (Висшият административен съд на Турция) днес реши, че музеят "Света София" отново може да стане джамия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.  Десети отдел на Държавния съвет в Турция обяви, че се отменя постановлението от 24 ноември 1934 г., когато е било взето решението "Света София" да стане музей