Най-добре е да е още топъл, веднага след отнемане на питите от кошерите
Центрофугирането на меда се извършва със специални центрофуги
- те са два типа
- хордални и радиални. Изработени са от неръждаема стомана или алуминий.
* Хордиалните центрофуги са пригодени за 2-3-4 плодникови пити или двойно количество магазинни.
* Радиалните центрофуги са за по-голям брой пити - от 10 до 50, и имат висока производителност. Те най-често се използват в големи пчелини с промишлено производство на мед.
Практичен съвет
Медът се центрофугира най-добре, докато е топъл, тоест веднага след отнемане на питите от кошерите. В противен случай те трябва да се затоплят.
И да не забравите:
Центрофугата се дезинфекцира
2-3 пъти с 3-5%-ов горещ содов разтвор и накрая се промива с вода и се изсушава.
Коментари