0 На един литър вода за поене на пчелите може да се добави максимално 6-8 грама сол. Препоръчва се на 10 литра вода да се добавя 50 грама сол. По-концентрирани разтвори може да предизвикат отравяне на пчелите.

0 Когато загуби майката си пчелното семейство "плаче". Звукът, който пчелите издават, най-добре се чува привечер или в дните, когато не летят.

0 Обединяването на две слаби пчелни семейства не е целесъобразно, тъй като може да се получи отново слабо семейство. По-добре е слабото семейство да се присъедини към по-силно.

0 Пчелите търтовки също излитат от кошера за паша и донасят нектар, но в много по-малко количество от нормалните пчели. Установено е, че ако едно нормално семейство е произвело 20 кг мед, с 50-60% пчели търтовки ще произведе само 7 кг.

0 През периода на паша пчелите запечатват меда с капачета от восък собствено производство.След пашата те използват восък от запасите в кошера. Това може да се установи по цвета на капачетата. От прясно произведен восък те са бели, а от събран в кошера - кафеникави.

0 Восъчните основи, престояли в склада няколко месеца, са по-здрави и върху тях пчелите изграждат килийки с по-правилна форма. Затова в кошера трябва да се поставят по-стари (отлежали) восъчни основи. За да се отстрани сивкавият налеп по тях, преди внасянето им в гнездото, те се оставят няколко часа на топло място или 10-15 минути на слънце.

0 Пчелите от питите с мед може да се изтръскват с ръце. Но пчелите от питите с пило трябва да се отстраняват с четка, тъй като при резките движения запечатаното пило, което е в процес на какавидиране може да се повреди.

0 Восъчни основи може да се поставят и между питите с пило, когато инстинктът за градеж у пчелите се е развил напълно и семейството е силно. Основата се поставя между две пити със запечатано пило. Излюпващите се млади пчели бързо я изграждат и майката я осеменява, без да се нарушава биологичната цялост на гнездото. Изградените пити обикновено са само с пчелни килийки.