Основни сечива за пролетно градинарство

09 април 2020
Овощна градина / Полезни съвети
7407
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Градинските инструменти са незаменими при подготовката на градината за пролетта. А пролетта е тук, въпреки климатичните колебания.

Ножици, триони и ножове, вили и гребла спестяват време и енергия, превръщайки физическия труд в лесна тренировка на чист въздух. С тях упоритата работа ще бъде по-лека дори за крехките жени и пенсионерите.

Производителите предлагат десетки артикули за градината. Предлагаме ви на кои инструменти да обърнете внимание.

Лозарски ножици

Това е основното средство при пролетната подготовка на градината. Без ножици никой градинар не може да се справи с подрязването на тънки и средно дебели клони.

Производителите предлагат десетки модели, но опитни градинари ги разделят на две категории: разминати (папагалски клюн) и насрещни.

Лозарските ножици с папагалски клюн имат две остри пластини, които работят като обикновените ножици. Този вид е много удобен за растения с меки и кухи стебла и клони.

Насрещните лозарски овощарски ножици се състоят от една остра пластина и едно дебело блокче. Стеблото се опира на дебелото блокче, а острието от другата страна го прерязва. Насрещният вариант е много удобен за растения и храсти с дървесни клони. Плоското острие гарантира, че стеблата няма да бъдат пречупени и смачкани при подрязването.

Лозарските ножици не трябва да са много тежки. Дръжките трябва да са удобни, ергономични. Обърнете внимание на острието - колкото повече е стеснено към краищата, толкова по-универсален е инструментът. За дебели клони препоръчваме инструмент с въртящи се дръжки и усилвател на предавката.

Трябва винаги да сте сигурни, че лозарските ножици са остри. Това ще ви спести време и енергия. Остриетата от твърда стомана остават остри най-дълго време, затова се нуждаят от по-малко поддръжка.

Ножици за клони

Ножицата за клони прилича малко на лозарската, но е с по-дълги дръжки, за да можете да прилагате по-голяма сила и да работите лесно на по-големи височини. Често има възможност за регулиране дължината на дръжките.

Ножицата за клони е идеална за рязане на твърди, дебели клони, но може да се използва и за нарязване на клоните, които изхвърляте като градински отпадъци.

Идеална е също за подрязване на ягодоплодни храсти и бодливи растения.

Трион

Ръчният или електрически трион за подрязване е друго практично решение за по-дебели части. Той е подходящ и когато се налага да достигнете по-труднодостъпни места. Трионите за подрязване се предлагат в различни форми и размери, със или без сменяем режещ лист.

Когато избирате ръчен трион за подрязване, е важно да проверите зъбите. Импулсно закалените зъби остават остри по-дълго време, а трионите със зъби от твърд метал остават остри още по-дълго.

Недостатъкът на ръчния трион е този, че трябва да натискате много. Електрическият е подходящ, когато трябва да се справите с по-дебели клони. Поддържайте добре инструментите си, за да ги запазите остри по-дълго време.

За по-дебелите клони може да използвате дори реверсивен трион.

Нож

Инструментът се използва за рязане на клони, изглаждане на разрези и рязане на кората. Ножовете от този тип са класически с острие във формата на сърп.

Ножици за оформяне

Ножиците са предназначени за рязане и оформяне на растенията. Те влизат в употреба за жив плет, цветя, плодове и зеленчуци. Обърнете внимание, че този инструмент няма да замени ножиците за клони или лозарските - той специално е предназначен за рязане на клони с диаметър до 0,5 см.

Вила

Вилите са идеални за деликатно разхлабване на почвата около дървета и храсти. Така няма да навредите на земните червеи и лесно ще премахнете коренищата на плевелите. Инструментът е незаменим при прибиране на реколтата, торене на почвата, компостиране и други работи.

Градинските вили лесно прокопават запечена почва без да принуждават градинаря да обръща тежки слоеве земя, както при лопатата.

Гребло

Греблото е от съществено значение за градината. Не само, че е идеално за почистване на листа и градински отпадъци, но също така помага при подготовката на почвата.

Този незаменим градински и дворен инструмент се намира в най-различни разновидности и размери - има регулируеми и нерегулируеми ветрилообразни градински гребла, за листа или за цветя, метални или пластмасови, с различен брой зъби.

Аксесоари

За да работите в градината, ще ви трябват стълба, предпазни очила и ръкавици, както и инструмент за заточване.

Стълбата да е стабилна и лека. Пилите се използват за заточване, а ножиците се заточват чрез рязане на шкурка. Ръкавиците да са стегнати, по размер и да прилягат плътно върху ръцете, за да е удобно да държите инструмента.

Още от Овощна градина / Полезни съвети
0

* На младите овощни дръвчета не трябва да се оставят плодове през първите една - две години. Така те ще имат отслабен растеж, може да изкривят короната си, която да не успее да се формира правилно

0

Ранно кафяво гниене Болестта се проявява рано напролет и може да засегне цветовете, листата и летораслите. Характерен симптом е т. нар. опожаряване на цветовете

0

Черешовата муха причинява червясване на плодовете. Неприятелят напада и вишната. Развива едно поколение през годината и зимува като какавида в почвата

0

Бялата ръжда известна и като церкоспороза е гъбна болест, която се запазва в нападнатите листа. По листата се образуват пурпурни точки, които се разрастват в петна, с некротирали тъкани

0

Вишневият или черешов хоботник се появява в градините рано през пролетта. Отначало се храни като надупчва листните и цветните пъпки, а по-късно поврежда младите плодчета, като ги нагризва

Последни новини
0

През изминалите празнични дни в област Добрич са възникнали два пожара в житни масиви, като те са засегнати 60 дка пшеница - съобщават от регионална дирекция „Пожарна безопадност и защита на

0

Отговаряме на Василена Илиева от Шумен Ветеринарни специалисти твърдят, че 80% от здравите кучета обичат да ядат зелена трева. Нашата читателка от Шумен Василена Илиева се обади разтревожена от това

0

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

0

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

0

Видинското село Черно поле е без вода от седмица. На 21 май чешмите прекъсват, след като е скъсан водопровода. Към този момент аварията не е отстранена

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 арестувани в Белгия и още 13 във Франция в рамките на разследването около трагедията с 39 виетнамци, открити мъртви в хладилен камион в Англия през октомври, предаде БНТ. Контейнерът, в който бяха открити телата, е дошъл от белгийското пристанище Зеербруге, а някои от жертвите са пребивавали в Белгия преди да тръгнат на фаталното пътешествие

Апелативният специализиран съд отмени решението, с което на 4 май т. г. на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бе наложен домашен арест. Така за трети пореден път надеждата на двамата да се приберат вкъщи е попарена. Арабаджиеви са задържани от 5 май 2019 г., когато ги екстрадираха от Испания

Бившият национал Благой Георгиев и партньорът му Николай Арсов представиха официално новата школа за футболни таланти BG7 Football Academy. Записването на деца стартира в понеделник и ще приключи на 20 юли. Школата ще започне дейност на 1 август. Тя ще работи с деца между 6 и 15 години, но няма да се отказва достъп и на по-малките желаещи да