Банковата система е в добра кондиция, увери управителят на БНБ Димитър Радев

От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми готвят банките, които работят у нас. До дни БНБ ще обяви решението си, с което им позволява така да помогнат на кредитополучателите, затруднени от извънредното положение.

Намерението на централната банка бе обявено наскоро и стана възможно след

решение на ЕК

за промени в

правилата

за кредитиране,

както и след съгласувано становище на Европейския банков орган (ЕБО) и Европейската централна банка.

Повечето банки обмислят временен мораториум от 3-6 месеца, но ще има опция за още, ако извънредното положение бъде удължено, показа допитване на “24 часа”.

Това означава, че всеки, който дължи пари на трезор, ще получи

отсрочка за

плащанията си

за този период. Времето за удължаването ще зависи и от решенията на ЕЦБ, която ще промени методиките за отчитане на лошите кредити. Защото, ако това не бъде направено, банките няма да получат тези права.

В момента по правилата на Франкфурт, за лош заем се смята такъв, при който просрочията по вноските са за над 90 дни.

Най-вероятно облекченията ще бъдат анонсирани

само за ипотечни

заеми, които

най-често са с

най-големи по

размер вноски

и за най-дълъг период от време, макар че отделни банки биха предложили отсрочка и при потребителски кредити, ако условията на централната банка им го позволят.

Каква конкретна оферта ще бъде отправена към всеки клиент на банките, ще зависи от неговото кредитно досие, което освен размера на сумата отразява и редовното обслужване на заема. Офертата ще бъде съобразена и с текущото финансово състояние на кредитополучателя. То

ще се доказва със

съответен документ

- например, че е съкратен, напуснал, останал без работа и др. Някои банки ще преценяват тежестта на ситуацията и в зависимост от това дали цялото семейство на получилия кредита е пряко засегнато от извънредното положение, или има работещ член.

В индивидуалните разговори ще се преценява освен конкретния срок за ваканцията дали да бъде отложен във времето

целият заем,

или само лихвите

Или обратното - да се изплащат само лихвите, а да се отместят във времето плащанията по главницата. Ако бъде преценено, че би се получила редукция в размера на вноските, ако целият заем бъде предоговорен при нови лихвени условия и за по-дълъг срок, то това ще бъде предложено на длъжника.

В условията по кредитната ваканция изрично ще бъде записано, че заради просрочия длъжници, при които е трябвало да бъдат открити дела за описване на имущество и продажбата му на търг, това няма да бъде направено. За хора, за които процедурата вече е в ход, тя също ще бъде временно спряна.

Временно банките

няма да отказват

тегленето на нови

заеми от хора,

които нямат

големи текущи

доходи,

стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя им 60/40, както е записано в правителственото постановление.

Засега нито една банка не обмисля обещания от кабинета безлихвен заем от 1500 лв. да бъде обременен с такси за неговото отпускане, тъй като са наясно, че парите са предназначени за хора в лошо финансово състояние. И в момента по-големи банки не събират такса за отпускане на малки потребителски заеми. Според информирани някои банкери обмисляли да увеличат списъка на онлайн услуги с нулева такса по-бързо от планираното, както и да намалят такси на гише поне временно, докато трае извънредното положение.

Специални оферти за оборотни заеми при ниски лихви и с по-дълго разсрочване готвят някои от банките към еднолични търговци или хора, които в този момент искат да съхранят бизнеса си и евентуално да го развиват след кризата.

Банките имат достатъчен ресурс да поемат рисковете от забавеното погасяване на кредити, както и от ръста на необслужваните заеми. За да запази стабилността на финансовата система и в същото време да ги включи в реалната помощ за хората, БНБ им препоръча да приберат депозираните си в чужди банки пари. По сметки на централната банка става дума за около 7 милиарда лева. Към днешна дата според запознати

2 милиарда лева

са се върнали у нас

Останалият ресурс ще бъде привлечен обратно, ако се наложи.

Допълнителни 1,6 млрд. лв. ще останат при банките заради забраната на БНБ тази година те да раздават бонуси и печалби.

Според последните данни на БНБ раздадените кредити за домакинствата към февруари т.г. са 24,2 млрд. лв., като от тях жилищните кредити са 10,9 млрд. лв., а потребителските - 11,5 млрд. лв.

“Банковата  система е в добра кондиция. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на техните кредити", каза късно снощи в специално изявление управителят на БНБ Димитър Радев.