Тиквата е богата на хранителни вещества и витамини. Тя е перфектната добавка в дажбите на животни и птици. Защото има и лечебни свойства. Дава се сурова, а може и примесена с други фуражи

Месестата част на тиквата съдържа захари, пектин, фолиева и пантоненова киселина, витамините А, В, С и Е.

Ако се дава като лекарство

В суров вид действа очистващо. А сокът или настъргана има отводняващо дейстие. Дава се на животните за спадане на отоци при бъбречни заболявания. Освен това има и противовъзпалително и възстановяващо действие. При изгаряния и екземи се правят лапи от ситно настъргана тиква. При рани се налагат компреси, напоени с отвара от варена тиква. При циреи и абсцеси се налепват лапите от намачкана тиква, за да се ускори узряването и пробиването им.

Тиквените семки

Когато са осолени, със зеленикавите си люспи, имат противопаразитно и противоглистно действие. Използват се против глисти, тении, острици, аскариди и други хелминти по животните, гъските и кучетата.

Начин на приготвяне

На кучета давайте дневна доза от 20 г обелени и счукани семки, разделени на няколко приема. Един час след последното вземане, дайте рицивоно масло като очистващо средство.

За птиците пригответе прах от стрити семки - две части семки на шест части вода. Варете един час. Прибавете към нея трици. С кашата може да храните болни гъски - 20 г за гъсета до 2-месечна възраст; 50 г - за възрастни гъски.

След приемане на каша от тиквени семки осигурете повече вода за пиене за животитнте и птиците.

Тиквата може да комбинирате със зелени фуражи
Тиквата може да комбинирате със зелени фуражи
За птиците пригответе прах от стрити семки - две части семки на шест части вода. Варете един час. Прибавете към нея трици.
За птиците пригответе прах от стрити семки - две части семки на шест части вода. Варете един час. Прибавете към нея трици.