Европейска гражданска инициатива ECI  изпрати петиция до 
до Европейската комисия "Запазете пчелите и фермерите".

Ето какво пише в нея: За да защитим здравето на пчелите и хората, призоваваме Комисията да предложи законови актове за постепенно премахване на синтетичните пестициди до 2035 г., за възстановяване на биологичното разнообразие и за подкрепа на земеделските стопани в прехода.

Постепенно премахване на синтетичните пестициди в селското стопанство на ЕС с 80% до 2030 г., като се започне с най-опасните, за да се освободи от синтетични до 2035 г .

0 възстановяване на естествените екосистеми в селскостопанските райони, така че селското стопанство да се превърне във вектор за възстановяване на биологичното разнообразие;

0 реформиране на селското стопанство чрез приоритизиране на дребномащабното, разнообразно и устойчиво земеделие, подпомагане на бързото увеличаване на агроекологичните и органичните практики и предоставяне на възможност за независимо обучение на фермери и проучване на селскостопанското производство без пестициди и ГМО.

Защо това е важно?

Пчелите умират. Големите производители на пестициди ще направят всичко, за да увеличат продажбите си. Единственият начин фермерите да успеят в тази интензивна индустриална система за земеделие е да използват пестициди, които убиват пчелите.

Имаме нужда от пчелите, защото те опрашват една трета от храната, която ядем. Замърсяването е от съществено значение за нашия живот, защото нашите плодове, зеленчуци и културите, които хранят добитъка, изискват опрашване, за да бъдат оплодени. Без пчелите буквално нямаше да има храна! 

Настояваме всички пестициди да бъдат прекратени. И ако повече от 1 млн. от европейските граждани се подпишат, Европейската комисия и нашите членове на ЕП ще бъдат задължени по закон  да отговорят на нашите искания. Вече има голяма динамика на пестицидите - глифозатът скоро ще бъде преоценен от ЕС и все повече граждани призовават за защита на пчелите.

Обнадеждаващо е, че нашите политици започват да се вслушват. След призиви на милиони европейци през 2018 г. ЕС се съгласи с почти пълна забрана на неоникотиноидите, специфичен вид пестициди, които увреждат централната нервна система на пчелите. 

И едва миналия октомври ЕС реши, че няма да поднови лиценза за друг пестицид. И всичко това на гърба на нов закон, който ЕС прие миналата година, като увеличи прозрачността по време на целия процес на одобрение на пестициди!

Но не можем просто да продължим да забраняваме отделни видове пестициди! Нашите публични ресурси трябва да финансират изследвания, за да позволят на земеделието да просперира и пчелите да процъфтяват, като същевременно възстановяваме и умиращите ни екосистеми. За да направим това, трябва изцяло да премахнем синтетичните пестициди.