Прогнозираните минимални температури, в условия без снежна покривка, ще бъдат критични за зимните житни култури

Дукена Жолева, aгрометеоролог при НИМХ

Високите декемврийски температури удължиха вегетацията на есенните посеви. Вследствие наднормените температури, част от късно поникналите зимни житни култури в Западна България (Кнежа, София, Кюстендил) формираха 2-3 лист.

През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения. Зимните житни култури ще встъпят в най-студения месец от годината в различно фенологичното състояние - следствие от продължителното есенно засушаване и закъснелите сеитби. Значителна част от посевите ще зимуват във фаза трети лист. Във фаза братене, подходяща за зимуване, са голяма част от пшеничните посеви в Източна България (Силистра, Главиница, Царев брод, Долни Чифлик, Ямбол, Карнобат). Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са част от късно засетите, през ноември, зимни житни култури на места в Дунавската равнина (Николаево, Павликени).

През януари прогнозираните минимални температури, до минус 15 градуса, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще бъдат критични за зимните житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация.

Тези стойности са критични и за изостаналите в развитието си посеви със зимна рапица, които вследствие есенното засушаване не формираха розетка (от 7-8 листа) - фаза, в която растенията успешно зимуват.

Очакваните валежи през януари, около и под нормата, ще увеличават почвените влагозапаси в 50 cм и 100 cм слой. В началото на зимата в по-голямата част от страната нивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой е необичайно ниско за сезона. На места в Западна България (Кнежа и Кюстендил) и в част от източните райони (Разград и Сливен) то е под 65% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През януари по-подходящи условия за зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през втората половина от месеца.