Всяка работна седмица от декември земеделците ще получават плащания. Ще се започне с подкрепата за обвързаното производство, след това - с единното плащане за площ, а през последната седмица за първи път в графика на министерството и на фонд "Земеделие" ще се приключи с плащанията за необлагодетелстваните райони.

Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на дискусията в рамките на церемонията по връчването на отличията в конкурса "Агробизнесмен на България"  за 2019 г., организиран от най-авторитетния агровестник в България - "Български фермер".
Тя обясни,че за първи път в рамките на календарната година ще бъде изплатена на 100% преходната помощ за овце и кози майки без селекционен контрол.

"Благодаря за доброто партньорство. Тук виждам много партньори в нашия диалог в министерството. Със сигурност заедно с Васил Грудев, и госпожа Мария Белова председател на парламентарната комисия по земеделие, можем да отговорим на всички въпроси, доколкото те са ясни и на Европейската комисия", каза министърът.

Танева благодари на университетите за подкрепата в битката за африканската чума със свинете и в момента - за хода на дебата по Общата селскостопанска политика.

Към момента 73% са договорирани по Програмата за развитие на селските райони, каза министърът. Тя обясни, че е изпратена шестата нотификация на Програмата за развитие на селските райони. Очаква се догодина да се отворят нови 11 приема за 52 млн. евро, с което ще приключат приемите по настоящата програма за развитие на селските райони. Тя ще продължи с договориране, разплащане и не на последно място с контрола и мониторинга, добави Танева.
Очакваните приеми по подмярка 4.3 - за напояване, която се е подготвяла осем години, може да закъснее с няколко седмици и да бъде отворена през първата година на януари.  "Важното е, че ще бъде стартирана", обясни министърът.

По-голямата част от обявените приеми изпълняват плана на министерството от лятото за превенция и борба с епизоотиите в частност африканската чума по свинете.
Става дума за мярка 5, която ще подкрепи всички ферми за тяхната биосигурност за секторите, в които има епизоотии. Поискано е 100-процентово репопулиране при птицевъдствто, свиневъдството и там, където бяха засегнати стопанства от чумата по дребните преживни животни.

"Акцент и предимство ще е биосигурността. Това е нашето предизвикателство за следващия сезон", каза Танева.
Тя благодари на всички, без които е щяло да е невъзможно да се реши кризата с епизоотиите.

"Безпосрно сме направили анализ за пропуските, които държавната система има. Ще вземаме мерки за да я подобрим. Но без подкрепата ви нямаше как да се справим", обърна се Танева към присъстващите.
Според нея първо обществото трябва да има познания за това - как се разпространява чумата, какви мерки да се вземат и как да се води борбата с нея. Министърът припомни промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност и наредбите, които трябва да бъдат затворени преди летния сезон, когато е пикът на заболяването.
Според Танева чумата не е изкоренана и ни очаква "тежка и продължителна битка".  За консултантска помощ освен от европейските държави, които са преминали през кризата, са поканени и руски експерти.

Министърът обясни, че исканията на асоциациите - на зърнопроизводителите и на земеделските производители, за промени в Закона за горивата за изпълнени.

Във вторник ще има среща с овощарите. За тях по линия на държавната помощ ще бъде отворен прием през януари или февруари за подкрепа в сектора и ще е с два пъти по-голям бюджет.

"Това е по-доброто решение, отколкото да се състезавате в един прием без предимство. Биосигурността е много важна", каза тя. Обясни, че ще се дискутира трябва ли да има амбалаж,вместо него не е ли по-добре да са активи свързани с климатичните промени. "Това ще го оставим на дебата, за да кажете вие най-добре", каза Танева.

Тя обясни, че от два дни се извършва одит за дейностите на биологичните производители.

"Назначих заместник министър, който нито бях виждала, нито бях чувала. Ако бях на мястото на моя предшественик, щях да си изляза от кабинета и нямаше да приема тези условия. Надявам се браншовите представители да оценяват това", каза Танева.

Министър Десислава Танева по време на срещата с представителите на агробизнеса преди церемонията за връчването на приза "Аргобизнесмен на България".

Средствата за биологичното производство ще са достатъчни и ще бъде договорено с браншовите асоциации при какви условия да бъдат разпределяни. Но това ще е само ако одитът мине успешно.