За първи път у нас фестивал обединява над 50 заведения и участници от българската хранителна система в борбата срещу разхищението на храна. 

 DON’T WASTE, TASTE (Не изхвърляй, а опитай) започва днес - 15 ноември и ще продължи до 15 декември 2019 г. в столицата. 

Богата развлекателна програма от кулинарни, музикални и социални събития ще информира и обвързва граждани и частен бизнес с проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за човека, икономиката и околната среда. Според организаторите на събитията:

1/3 от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда - това е срамна загуба на земя, вода и ресурси. Намаляването на хранителните отпадъци има огромен потенциал за намаляване на ресурсите, които използваме за производство на храната, която ядем. По-голяма ефективност ще спести храна за консумация от човека, ще спести финансов капитал и ще намали въздействието върху околната среда. Спасяването на питателна храна от изхвърляне, би допринесло за преразпределението й към нуждаещите се, помагайки за премахването на глада и недохранването (около 43 милиона души само в ЕС не могат да си позволят качествено хранене всеки втори ден).

През всичките 30 дни в София ще се проведат и редица лекции, дискусии и обучения, тематични кулинарни събития с гост-готвачи от България и света.