Бушуващите горски пожари в Калифорния поставиха под заплаха световноизвестната библиотека на президента Роналд Рейгън. Но, както съобщи прессекретарят на библиотеката Мелиса Гилер, стадо от 500 кози са изчистили растителността около библиотеката и по този начин помагат за създаването на противопожарна просека, като по този начин я спасяват.
Имайки предвид високия риск от пожари в района, през май тази година фондация "Роналд Рейгън" наема животни от местната козеферма на Скот Морис, за да пасат на територия от 13 дка. Стадото Скот наброява 805 месодайни кози порода Боер. Козите без проблем се справят с вредни плевели и други инвазивни растителни видове, които подклаждат горските пожари.
Скот Морис обяснява, че ще трябва да удвои стадото си, за да отговори на нарастващото търсене. Той стартира тази дейност, след като докато работи като консултант, чува как зам.-началникът на противопожарната служба в окръг Вентура обяснява, че се чуди откъде да намери кози, които да пасат леснозапалимата растителност.