Винаги съм ги избирал по големина - колкото по-мощни, по-добре, признава усмихнат фермерът

Ивона Величкова

Винаги е интересно как един земеделски производител подбира машините, с които работи.

Защо точно тях? Затова и при всяка възможност насочвам разговора натам. Така се случи и със Станчо Станчев от Чирпанско. Започвам с въпросите директно: върху какви принципи е изградил своя машинен и производствен парк, на какви машини е заложил и как е комплектовал неговите основни сектори. "Винаги съм избирал машините по големина - колкото по-мощни, по-добре. Защото голямото може да бъде и малко, но малкото не може да стане голямо", признава усмихнат фермерът.

Друг важен момент при избора му е съотношението цена-качество

"Затова работя с Варекс, които напълно отговарят на това изискване. Ние отглеждаме както зърно, така и овошки, и маслодайни.

Като сметнеш цената, понякога излиза безсмислено да купиш нещо твърде скъпо", добавя той.

А дали има обобсобени сектори за различните култури в машинния парк на Станчо? Той обяснява, че лавандулата например се обработва като всички други трайни насаждения. За нея е необходим само модерен прикачен инвентар - култиватори, чизели, торачки. "Отскоро пуснаха и модерни комбайни, които са италианско производство. Ние тепърва плануваме да купим такъв", споделя той.

При розите е кажи-речи същото - чизел, култиватор, дискова брана, торачка. Те са взаимно заменяеми с тези за лавандулата. При овошките не е по-различно. Общо взето всички трайни насаждения се обработват с един и същи инвентар.

"По отношение на прикачната техника - когато нещо се счупи, си купуваме ново. Често по-скъпо би излязло да ремонтираш един култиватор например, отколкото да го подмениш. Така има постоянно обновяване на машинния ни парк. Всяка година има по нещо ново", разказва земеделецът.

Станчо споделя, че като цяло имат много машини, но използват само 9. Всички те са от фирма Варекс. "Предпочитам всичко да става с един разговор. Много време бива спестено по този начин." Партньорството му с Варекс започва през 2012 г. "Купих първия комбайн от тях. Исках да купя комбайн в същия ден, а никой не искаше да ми продаде. Накрая сполучих при Варекс. Когато видяхме как работи комбайнът, веднага купихме и трактор. Като видяхме как ги обслужват, купихме втори трактор", връща се към началото на дългогодишната си работа с фирмата Станчо.

Сред машините са 4 големи и 3 малки трактора. На покупката на два от тях станахме свидетели тази пролет.

Домакинът ни разкри, че преговарят за още един. За зърнопроизводството си фермерът има два големи сламотръсни комбайна Massey Ferguson. "Имаме 6000 дка, които те ожънват за 12 дни споделя той. Тук се сещаме да го попитаме докъде е стигнал с идеята за големия комбайн IDEAL, за който говорихме при последната си среща. "Още преговаряме с Варекс. Чакаме оферта, на която да не можем да откажем", смее се Станчо.

В стопанството му имат и пръскачки, но не самоходни. "Нашият терен е по-планински и не си заслужава само заради 1-2 блока да купуваме такава скъпа машина. Затова използваме прикачни", обяснява фермерът.

Говорейки за организацията на стопанството, няма как да подминем въпроса с работниците. "В кампанийно време наемаме 200-300 души за бране на розите и на черешите", уточнява той.

Към какви правила се придържат работниците в стопанството на Станчо? "Да си почистят машината. Когато нещо се счупи по нея, да се обадят първо на фирма Варекс и чак след това на мен", споделя фермерът и добавя, че тези правила действат безотказно.

Относно сезонното поддържане на техниката Станчо разчита на допълнителен колектив, който идва на място, прави цялостно пране и почистване на машините, пастират ги. След това се прибират в гаражите. Затова те винаги изглеждат като нови.

"Паркът се проверява всяка сутрин - кой как излиза, как кара, всички системи също се проверяват. После как се прибира машината.

Сериозната дисциплина е много важна няма да навикам един работник, ако закъснее, но ако машината му е мръсна или изоставена - можем дори да се разделим", доверява ни принципите си на работа Станчо.

"Като агротехника в България всичко се разви много добре. Варекс ни дават много добри промоционални условия, изключително гъвкави са. Винаги са ми давали възможност за добър лизинг, в който аз определям кога ще платя."

Инвестициите на Станчо в машинния му парк са големи, но с поглед към бъдещето той планира още такива. "Не целим да увеличим земите - те са ни достатъчни, 14 000 дка. Целим машините да ги обработват по най-бързия начин, да ги засеят по най-качествения и в същото време да прибират по най-бързия начин. Всяка година ново, старото се продава. Всички субсидии, които получаваме, инвестираме в машини. Тракторите вече са по-удобни за каране, машините са все по-опростени за операторите."

Станчо казва, че ползва субсидии, но по програми е кандидатствал два пъти и двата му проекта са били отхвърляни. "Последният път беше за 1 точка. Проектът беше за обновяване на парка, изцяло за овощарството. Исках да взема модерни пръскачки, горски шредер за клечките, модерни дискови брани. За зърнопроизводството разбрах, че не залагат много, което е нормално, защото всички си обновихме парка."

На младите фермери Станчо препоръчва да бъдат постоянни в това, с което се захващат, да използват правилните агропродукти и да не си мислят, че всичко е само субсидии. "Успехът идва с постоянство. Ние започнахме от най-трудните моменти. Моят баща е един от първите арендатори - един път се отказва, втори път започва, пак се захваща, но винаги е бил в земеделието. Винаги сме имали земи. До 2007 г. ни беше изключително трудно - орали сме с трактори без прозорци. Сега вече е лесно - само трябва да се изправиш, да държиш на думата си и да знаеш какво те чака. И да не ти се свидят пари за машини - колкото по-хубава е, толкова повече работа ще свърши."

За зърнопроизводството си фермерът има два големи сламотръсни комбайна
За зърнопроизводството си фермерът има два големи сламотръсни комбайна
Машините на Станчо малко преди да приключат с есенната сеитба
Снимки: Андрей Белоконски
Машините на Станчо малко преди да приключат с есенната сеитба Снимки: Андрей Белоконски
Станчо е пример за това, че дори проблемите трябва да се посрещат с усмивка
Станчо е пример за това, че дори проблемите трябва да се посрещат с усмивка
В машинния парк в село Медово, Чирпан има 4 големи и 3 малки трактора
В машинния парк в село Медово, Чирпан има 4 големи и 3 малки трактора