Светът губи приблизително 400 млрд. долар в храна, още преди тя дори да е стигнала до магазините, сочи доклад на ООН, цитиран от Bloomberg.

Най-голям принос за това имат страните в Южна Азия, Северна Америка и Европа.  Според доклада, който се основава на данни от 2016 г. около 14% от произведената храна се губи всяка година. А в същото време над 820 млн. души по света гладуват всеки ден.

„Загубата на храна оказва непосредствен натиск върху околната среда и естествените източници, които се използват за производството им на първо място“, посочва в доклада Цю Донюн, генерален директор на ФАО. „Това на практика означава, че земеделските и водни ресурси се прахосват, а създаденото замърсяване и отделените парникови газове са били напразни“, допълва той.

За да намалим световните загуби, Организацията на обединените нации съветва да се мисли за по-добро хладилно съхранение и усъвършенстване на инфраструктурата за доставки.

Световните лидери вече обещаха да намалят наполовина загубата на храна на ниво търговци и потребители до 2030 г., както и да намалят загубите при производителите.