Зеленото земеделие има огромен потенциал да преобразува селскостопанския сектор по такъв начин, че да осигури достъп на всички до хранителни продукти и в същото време да гарантира опазването на основните природни ресурси, заяви Ку Донгю, генерален директор на ФАО.

Това стана вчера (9 октомври) на откриването на Международния агроиндустриален форум, който се провежда по време на 21-ото изложение „Златна есен 2019“ в Москва.

Говорейки за необходимостта от ускоряване на прехода от традиционните селскостопански практики към екологично земеделие, той подчерта жизненоважната роля на цифровизацията в този процес.

На форума бе подчертано важността на преминаването към по-екологично производство, по-екологична обработка, която по-малко замърсява околната среда и намалява потреблението на вода.

В своето представяне генералният директор на ФАО подчерта необходимостта от намаляване на селскостопанските загуби и хранителни отпадъци, за да се избегне ненужното разхищаване на ресурси, енергия и труд.

За да нахраним 10 милиарда души през 2050 г., трябва да разработим ефективна политика, която да ни позволи да произвеждаме достатъчно хранителни продукти въз основа на модела за устойчиво развитие.