Всеки пчелар трябва да е запознат с възможните заразни болести по пчелите. Науката определя като заразни тези болестите, при които отделни или група микроорганизми или паразити, попаднали в тялото на един организъм, бързо се размножават, в резултат на което предизвикват различни по тежест патологични промени.

Попаднали в друг организъм, те предизвикват същите болестни прояви. За кратко време обхващат голям брой индивиди, а това е особено опасно за пчелите и пилото, които са струпани в големи компактни маси (десетки хиляди на едно място, при едни и същи условия). Те представляват сериозна опасност за пчеларството - особено болестите на пилото.

Първоизточници на заразата са болните и умрелите, в които са се размножили неимоверно много (с милиарди) микроорганизми, причинители на даденото заразно заболяване.

Всички предмети, по които са полепнали екскременти, секрети и други остатъци като пити, рамки, преградни дъски, дъна, мед и др. стават вторични източници на зараза. Те съхраняват продължително време заразните причинители и ги предават на други организми. По този начин предизвикват разширяване на заболяването.