Всеки пчелар е изпитал разочарование при вида на унищожени напълно восъчни пити. Причина за тези поражения са младите ларви на восъчния молец Galleria mellonella.

Восъчният молец принадлежи към разрез пеперуди, сем. Огневки. Пеперудите не са вредители, защото нямат устни органи. Пеперудите снасят около 300 яйца на денонощие, те залепват по пчелните килийки, също по рамките по стените на кошера, върху таблата и около хранилката.

След 5 – 6 дни започват да се развиват ларви, те са много активни и през този период унищожават големи количества. Те пробиват входове в пчелните пити и там се крият от пчелите . Восъчните ларви предпочитат тъмни восъчни пити на ново изградени или на восъчни основи, ще ги срещнете много рядко.

При по-голямо наличие на ларви в пчелното семейство, може да се стигне до напускане на пчелите от кошера и загуба на това семейство.

В последните стадии ларвите стават с размери около 20 мм и дебелина 2.5 мм . Последният стадий е какавидирането, което става по стените на кошера, като това нарушава целостта на дървото. Големи са пораженията върху стените на полистеролните кошери, получават се вдлъбнатини с големи размери.

Опазването на пчелните семейства от восъчния молец зависи изцяло от пчеларя. Той трябва да поддържа само силни пчелни семейства, да сменя редовно старите пити.

Важно е да запази пчелните пити прибрани на склад. Има описани много методи за опазване на пчелните пити, прибрани на склад, но те не са сигурни. По-старите пчелари използват орехови листа, опушват със сяра, но напролет са неприятно изненадани от восъчния молец.