Въпреки трудностите се очаква търсенето в световен мащаб тази година да съответства на нивата за 2018-а

Световните метеорологични крайности до голяма степен са виновни за 2.8% спад в нетните продажби на AGCO до около 4.4 милиарда щатски долара за първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на 2018 година.

"Дъждовното време и наводненията в САЩ забавят засаждането, съкращават засадените площи и намаляват прогнозите за произведени култури през 2019 г.", заяви шефът на AGCO Мартин Рихенхаген.

"Очакваме продажбите на трактори на дребно в Северна Америка през 2019-а да са сравнително равни с миналата година. Освен това се очертават умерено по-високи продажби на малки трактори и оборудване за сено и фураж които да компенсират по-ниските продажби на дребно в сегмента на редовите култури в сравнение с миналата година."

Повишената реколта в Бразилия и Аржентина трябва да осигури известно компенсиране за намаляването на продукцията в Северна Америка, продължи той. "Докато доходите от селскостопанска продукция и търсенето на селскостопанска техника са с отрицателни показатели в краткосрочен план, прогнозите за по-ниска реколта и по-ниски крайни запаси от зърно са направили цените на стоките по-високи. Това може да бъде положително за глобалните фермерски доходи в бъдеще."

Президентът на корпорацията добави, че продължаващите топли и сухи условия в голяма част от Европа стресират развитието на зимната пшеница, докато цените на млякото остават в подкрепа на млечния сектор.

"Продажбите на дребно в Западна Европа се увеличиха през първите шест месеца на 2019 г., след година на смесени резултати през 2018-а в сегмента за обработваемо земеделие."

Ръстът на продажбите е най-голям във Франция, Централна Европа и Германия. Частично компенсиран от по-слабите продажби в Скандинавия, Обединеното кралство и Италия. За цялата 2019 г. се очаква индустриалното търсене в Западна Европа да се изравни с 2018-а.

"Като намалихме производствения си график, за да се приведем в съответствие с търсенето на пазара, ние повишихме прогнозите си за печалба за цялата година. Това отразява увереността ни в нашите постоянни силни маржин резултати."

Очаква се търсенето в световен мащаб тази година да съответства на нивата за 2018-а, а нетните продажби на AGCO за 2019 г. да бъдат равни на тези от 2018-а - около 9,4 милиарда долара.