Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

Дейността е част от работата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което се стреми да предотврати изчезването на вида от тази специално защитена зона. 

Според дружеството най-обширната и многобройна колония лалугери в България, намираща се до село Тополчане, Общ. Сливен е в опасност. Заплахата идва от една страна от разораването на пасищата и превръщането им в овощни градини, лозя и лавандулови насаждения, и от друга - от ускорена сукцесия и твърде високата тревна растителност, което е резултат от по-малкия брой селскостопански животни, които пасат там. Това, както и фактът, че само малка част от колонията попада в границите на Натура 2000 зона „Сините камъни – Гребенец“, прави нейното опазване още по-трудно.

БДЗП проследява придвижването и адаптацията на уловените и пренесени в "Западна Странджа" лалугери с поставени микрочипове и радиопредаватели. 

Досега резултатите показват, че повечето от освободените през 2017 и 2018 г. лалугери са оцелели и намерили своето място в колонията в Западна Странджа, а много от тях успешно са се размножили през 2018 и 2019.