Претегляйте ги периодично, за да коригирате дажбата им

Най-важният показател за успешното отглеждане на бройлери е тяхното тегло.

Опитните стопани знаят как правилно да претеглят бройлерите, но сега предлагаме

няколко съвета за начинаещи птицевъди:

* Първият начин е да претеглите бройлерите с ръчен кантар с кука. За целта може да сложите пилето в марлена торбичка, която трябва да е здрава, за да удържи опитващата се да се измъкне птица. И закачате торбичката на държката на кантара. Този начин е подходящ за 10-20-дневните бройлери.

* Вторият начин е за по-едрите птици. Сложете птицата върху обикновен кантар. Обикновено по-големите птици са спокойни и няма проблеми при претеглянето им.

Промени в теглото на бройлерните пилета

Пилетата увеличават стремително теглото си и в това е и предимството на тяхното отглеждане. Бройлерите се угояват само за 2 месеца - тогава те тежат до 2-2,5 кг. Особено важен е първият месец на отглеждане - започвайки от 10-ия ден на пилетата.

Към 20-ия ден бройлерът трябва да достигне 800 г

- ако той е по-лек увеличавайте калоричността на да дажбата. В противен случай отглеждането не е рентабилно.

Току-що излюпеното пиле тежи не повече от 50 г - най-често средно по 40 г. Отклонението само от 2 г повече говори за това, че пилето ще тежи значително повече от събратята си.

Първите сериозни изводи за теглото на бройлерите може да се направят от 10-ия ден нататък. Отчитайки 2-месечния им жизнен период, 10 дни са една четвърт. Тогава пилето трябва да тежи приблизително 200 г.

След преминаването на този период пилето започва

да наддава стремително

След 10-ия ден трябва да не изпуснете момента и да следите прираста на теглото, като при необходимост коригирате дажбата, добавяйки или намалявайки калоричността й. За повече детайли вижте таблицата.