Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския технически институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.

Пчелата-майка е най-важният индивид в пчелното семейство и функциониране на пчелина зависи от нея. Биологично ролята й в кошера е двойна - снасяне на яйца и производство на феромон. Тя е отговорна за цялостното снасяне на яйца, от което зависи здравословното състояние на работническата популация. Тя произвежда химическите сигнали, като управлява социалния ред, позволяващ нормалното функциониране на семейството.

Въпреки това не всички пчели-майки успешно осъществяват тези дейности така, както ние бихме желали. Разликата в тяхното качество може да се дължи на много фактори, като се започне от генетиката и се стигне до условията, при които те се отглеждат.

Ако майката се отгледа при оптимални условия от добър генетичен материал, тя има потенциал за добра работа при положение, че бъде добре оплодена.

От друга страна, ако майката е произведена от по-възрастна работническа ларва (по-голяма от ден и половина - два), тогава тя ще има по-малко развити яйчници, които ще бъдат по-малко продуктивни.