Какво да правя?

Преди около месец засадих цинии в двора си. Монтирал съм система за капково напояване (вижда се на снимката), плевя редовно и се старая всичките ми растения да са щастливи. Правя всичко по учебник, но с тези цветя не се получава. Къде бъркам и какво мога да направя?

Благодаря предварително за съвета, Йордан от Плевен.

Alternaria или по-точно Alternaria zinniae се казва вашият проблем. Болестта се развива бързо в условия на висока температура и влажност. Първоначалните симптоми са червеникаво-кафяви напетнявания с различна форма и големина. Центърът на петната постепенно отмира, а на негово място се получават дупки по листата.

Алтернарията се пренася чрез семената, а когато нападне растенията в млада възраст, ги унищожава масово. Спори от нея се запазват и в почвата.

Дори да отстраните повредените части, няма гаранция, че инфекцията няма да се повтори. Препоръчваме да намалите поливането, за да създадете неподходящи условия за по-нататъшно развитие на болестта. Почистете най-повредените листа и третирайте с фунгицид.

Срещу алтернария са регистрирани редица фунгициди, с които можете да напръскате не само растенията, но и почвата (Акробат Плюс ВГ, Антракол 70 ВП, Дитан ДГ, Корсейт М 44 ВГ, Куадрис 25 СК, Купертин М, Пенкоцеб 80 ВП, Полирам ДФ, Ридомил Голд МЦ 68 ВП, Скор 250 СК). В аптеката ще ви дадат най-точните напътствия как и с какво да се борите срещу заболяването.

Помислете и за смяна на видовете с такива, които са устойчиви на Алтернария.