Нуждае се от много светлина

Пакетче семена с миксирани цветове струва едва един лев. Сортовете са от кичести по-кичести и от цветни по-цветни, а семената се засяват в периода май - юни.

За да отгледате семеначета от карамфил Шабо, достатъчно е да подготвите качествена и фина почва, да я овлажните добре и да засеете. Покрийте семенцата с много тънък слой и поддържайте висока влажност. До десетина дни ще имате поникнали растения. Разсадете ги през юни - юли на разстояние около 25-30 см. Поливайте редовно, но умерено. Не бива да преовлажнявате. Месец след пресаждането на постоянно място започнете да торите с комбиниран тор. Когато започнат да се издължават цветоносните стъбла, помислете за някаква опора. Тя няма да е необходима, ако шабото е засадено сред други цветя, които да го подпират.

Дългата дръжка позволява този карамфил да се използва за рязан цвят, а не само като градинско растение. Стръковете се берат, когато пъпката се разпукне и оцвети. Така ще си гарантирате свежи цветове във вазата поне за седмица - две.