Според бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) Европейската комисия няма да одобри националния стратегически план на държава-членка, който не включва насърчаването на биоикономиката в селското стопанство, заяви комисарят по земеделието Фил Хоган в четвъртък (25 април).

„Биоикономиката е много важна тема, която изисква действия в целия ЕС и сега  се посочва изрично като част от деветте цели на ЕС“ на реформираната ОСП, каза Фил Хоган за Euroactiv.

Чрез националните стратегически планове, залегнали в предложената ОСП, всички държави-членки ще очертаят как искат да постигнат тези 9 цели в целия ЕС, включително насърчаването на биоикономиката, като използват инструментите на ОСП.

Хоган посочи, че от страните от ЕС се изисква да представят предложения за разширяване на ролята на биоикономиката в селското стопанство и във всички био-базирани индустрии.

Частният сектор е част от решението в биоикономиката, твърдят експерти

Частният сектор играе ключова роля в насърчаването на биоикономиката в сектора на хранително-вкусовата промишленост, комнетираха по темата висококвалифицирани експерти на конференцията "„Нашата гора, нашето бъдеще“, която се състоя миналата седмица. Те обаче казват, че трябва да се прецени рискът от лишаване на системата за производство на храни от органични ресурси.

Комисарят на ЕС за селско стопанство напомни, че държавите-членки ще имат повече свобода съгласно предложението на Комисията за бъдещата ОСП. Тази свобода ще им позволи да се съсредоточат върху биоикономиката си и да им помогнат да отговорят на по-високите амбиции на бъдещата политика по отношение на околната среда и изменението на климата.

„Устойчивата биоикономика също е изключително важна за намаляването на емисиите в ЕС“, припомни Хоган, като спомена приноса на биоенергията за подпомагане изпълнението на целите за възобновяема енергия за 2020 г. и 2030 г., но също и за заместване на материали, базирани на изкопаеми горива, в сектори като строителство, производство на пластмаси или текстил.

Стратегии на ЕС и национални стратегии

Стратегията на Комисията за биоикономика първоначално беше замислена преди седем години като начин за насърчаване на Европа да бъде по-малко зависима от петрола. Актуализираната стратегия, представена миналия октомври, разшири своя план за действие за развитие на устойчива и кръгова биоикономика от предимно биогорива до всякакъв вид био-базирана промишленост.

Сега стратегията гледа повече на кръговата икономика, както и на устойчивостта. Планът за действие на Комисията също така насърчава възприемането на националните стратегии за биоикономика, създаването на инструменти като Европейския механизъм за подкрепа на политиката в областта на биоикономиката, както и европейски форум за биоикономика, за да се помогне на страните от ЕС да разработят своя собствена стратегия.

„Нуждаем се от стратегия за биоикономика, която може да бъде приложена във всяка държава-членка“, казва Хоган.

Понастоящем само Германия, Франция, Испания, Ирландия, Италия, Латвия, Финландия и Малта са разработили национални стратегии за биоикономика на национално равнище. Шест държави от ЕС са в процес на разработване, докато останалите 13 имат други политически инициативи или свързани стратегии на национално равнище.

Допълнителен доход за земеделските производители

„През последните 4 години на равнище ЕС съм поставил централната част на биоикономиката в дискусиите за бъдещето на селскостопанската политика“, каза Хоган.

Според него Европейският парламент също смята, че биоикономиката може да бъде печеливша за фермерите и кооперациите, когато става въпрос за създаване на работни места в селските райони и осигуряване на нов източник на доходи за земеделските производители.

Трите доклада, които заедно съставляват цялата структура на ОСП, бяха одобрени само от комисията по земеделие на Европейския парламент, без да се стигне до пленарната фаза.

Това означава, че след Председателския съвет на следващия Парламент, след изборите за ЕС през май, ще решат дали да предадат проектодоклада директно на пленарното заседание или да помолят следващия комитет по земеделие да започне от нулата.

Хоган се надява, че държавите-членки ще направят собствени инициативи и че обсъжданията с румънското председателство ще бъдат успешни и ще помогнат на фермерите и друг вид производители да видят потенциала на биоикономиката.