Двукорпусното отглеждане се прилага при кошер система Дадан – Блат с 10 и 12 рамки, чийто обем по време на развитието на пчелното семейство се увеличава с още един корпус (плодник), съдържащ същия брой плодникови пити.

Този метод е подходящ предимно за районите с по–късна паша (ливади, липа, планинска паша и др.), напомнят професионалните пчелари от pchelar.net. И то при семейства, които са силни още през пролетта и имат млади дейни майки и добри хранителни запаси (12–14 кг мед).

Благодарение на увеличения обем на двукорпусния кошер, майката може напълно да прояви способността си да снася яйца и в пчелното семейство се отглеждат голямо количество работни пчели, поради което то е по–продуктивно.

При двукорпусните кошери пчелите са по–пълно ангажирани с отглеждането на пило и градежа на пити, поради което семействата по–рядко изпадат в роево състояние. За разлика  от обикновения начин на отглеждане в кошер с магазин, когато роенето е сериозен проблем.

Освен това с двукорпусния кошер се получават запечатани плодникови пити с нектарен мед и цветен прашец, с които се осигурява необходимата храна за благополучното презимуване и пролетното развитие на пчелните семейства.