Непостоянното време през последните години показва повече от всякога, че селекцията при културните растения, трябва да е съобразена с тези променливите условия, при които те растат и се развиват.

Именно на тези предизвикателства отговаря селекцията на фирма Пионер, която всяка година предлага по няколко нови продукти, които са от различна група на ранозрелост.

Предимството на новите хибриди е по-добрата им адаптация към променящите се климатични условия, което гарантира на фермерите един много висок и стабилен добив, респективно максимален доход от декар, независимо от климатичните условия, които напоследък са доста променливи, коментира Иван Костадинов, търговски мениджър на Пионер Семена България.

Няколко са новите предложения, които фирмата ще предложи на зърнопроизводителите през следващата година.

При царевицата в група 400, това е хибридът Р9757. Той е с ФАО 410, типичен конски зъб. Нищо особено от гледна точка на структура на зърно, казват от фирмата, но хибридът се характеризира с изключително висок потенциал за добив.

Традиционно Пионер е силна в областта на Експрес технологията, за нея от фирмата ще имат няколко нови предложения, които ще се изпитат на демонстрационните полета в страната през 2019 година.

Агроспециалистите коментират, че през 2019 г. се очертава завишено търсене при високоолеиновите хибриди, тъй като през този сезон фермерите, които заложиха на тях, получиха допълнителни стимули.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 6 декември.