Отглежда се на топло и влажно

Декоративната куркума или т.нар. сиамско лале е екзотично растение, което от скоро завладява и нашия пазар. Цветовете са предимно розови, но има и с бели, червени, лилави и двуцветни бракти.

Цветните листчета, които наричаме цвят, всъщност са видоизменен прицветен лист. Истинските цветове се появяват в пазвите на брактите, но са дребни и невзрачни.

Растението се предлага на цена от 20 лв. до 25-30 лева. Отглежда се лесно, стига да му се осигурят подходящи условия. Това включва висока температура и въздушна влажност, поддържане на почвения субстрат влажен, но не подгизнал и ярка, но не пряка светлина.

През активния растеж и цъфтеж се подхранва веднъж месечно. През октомври се прекратява торенето, а поливките се свеждат до минимум. Растението ще премине в покой. Листата пожълтяват и опадат. В този период се полива рядко, без да се допуска напълно пресъхване на почвата. През пролетта сиамското лале ще се възстанови с повишаване на температурата и удължаването на светлата част от денонощието.Поливките и подхранването следват развитието на растението. Пресаждане се прави също напролет и ако е необходимо. През няколко години се разрежда коренището, като всяка отделна ризома ще даде начало на ново растение.