Остава в сила частичното бедствено положение в община Девин. В най-тежко положение е село Осиково. Там пораженията след пороя са огромни. Пътят към селото е прекъснат на две места - единият е малко след разклона от главния път Девин - Кричим, където се минава през частна собственост на мина. Заради запушването на дерето при мината се излива водата и на главния път и той пропадна при разклона за Осиково.

„Три дни сме без път, на мината изскочи дерето, затапи се моста и няма минаване. Сега пропускат по малко автомобили. На две места пътя към селото бе прекъснат, на ръка направихме така, че да минават леки коли. На пет места по дерето обаче пътя виси в нищото, ако не се укрепи ще останем пак без път, мантинелите висят във въздуха.

От всяка къща вчера извираше вода, направо каймаци се образуваха, извори. Повече от 8 къщи бяха отводнени. От избата на къщата на Ангел Джуров продължава да извира вода с 10 литра в секунда и му излиза през прага и влиза в двора на Стоил Чакмаков - от водата на човека му се е пропукала къщата. Не знаем каква е тази вода. Ври вода в подземията на много къщи", каза кмета на Осиково Велин Палигоров.

Той съобщи, че на входа на селото има също големи свлачища, като свлачище е откъснало голям парцел при чешмата и е пропаднала половин ливада отдолу под пътя и нива с картофи към пътя към гробището. Прекият път, който слиза към град Кричим, също е блокиран от свлачища.

"Пострадали хора няма, обаче ниви, посеви, всичко е унищожено на хората, а главната улица е изнесена цялата.

Докато не се направи отсечката на мината, при всеки един порой ще оставаме без път. Колко години вървим през частна собственост – през тази мина, при всеки дъжд се затапва там дерето и върви водата към главния път и го разваля и него, а нас оставя без достъп до селото. Имаме проект отдавна, готов за изпълнение, за да може да избягваме преминаването през мината, но все е нямало финансиране за него, това е най-големия проблем за селото. Добре че в момента в Осиково се изпълнява проект – изгражда се улица от фирма ИСА 2000, с техните хора и техниката продължават да ни отварят пътя. Два дни са карали хората от фирмата с фадромите хляб и лекарства за селото. Дано спрат тези валежи, защото земята как е подгизнала, ще ни унищожи напълно! Цели градини ги няма вече, отнесени са от дъждовете и са покрити с наноси", каза Палигоров.

Много щети е създала и река Чурековска, която също както Осиковската е излязла от коритото си, след 24- часови валежи, каза кметът на община Девин Красимир Даскалов.

"Двете реки - Осиковска и Чурековска излязоха от валежите от коритата си и направиха редица поразии по пътната мрежа към селата Осиково, Чуреково и Михалково. Това наложи да обявим частично бедствено положение за тези три села. Днес ситуацията е малко по-добра от вчера, не вали, което е много важно. Водата е започнала да се оттича. Чурековска река се прибра в коритото си. В Осиково продължават дейностите по отваряне пътя за селото, който е блокиран в началото, при фабрика "Флоурид". Вследствие на проливните дъждове вероятно са се отпушили някои подпочвени води, особено в село Осиково, и в приземните етажи на къщите тече много обилна вода. В някои от къщите извира такъв дебит, достатъчен за три бутилиращи фабрики", каза Даскалов.