Засява се нахут

13 март 2018
Растениевъдство
0
17676
 

От миналата година нахутът набира все по-голяма популярност и за този сезон се смята, че ще се нареди сред най-предпочитаните от фермерите.

Нахутът не е взискателен към предшественика и може да се засява след себе си. Самият той е отличен предшественик на всички култури, а като предшественик на пшеницата е по-добър от другите зърнено-бобови култури.

В сеитбообращението трябва да се поставя след торена окопна култура (царевица, слънчоглед и др.), пред зимната пшеница или да не допуска две поредни години даден участък да бъде зает от нея.

Като бобова култура той си набавя от въздуха голяма част от азота и за това трябва да се тори в умерени количества (4-6 кг/дка) преди сеитба. Торенето с фосфор и калий не води до увеличаване на добивите, но с молибден (10 г/дка) заедно със семената дава много добри резултати, като се увеличава и процентът на суровия протеин.

Изборът и подготовката на семената за сеитба са както и при граха. Разликата е тази, че вместо срещу зърнояда, който не напада нахута, семената се обеззаразяват срещу чернилката, когато се отглеждат неустойчиви сортове.

Друг важен момент в подготовката на семената е заразяването им с нитрагин. Особено голям ефект от това мероприятие има, когато нахутът се отглежда за пръв път на дадена площ, защото грудковите бактерии по него са специализирани.

За сеитба трябва да се вземат семена от последната реколта с чистота най-малко 96% и кълняемост 90%.

Още по тема, четете в новия броя на вестник „Български фермер“ от 15 март.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
13383
0

Галя Събева Високи добиви от слънчоглед през есента на 2018 г., но недостатъчно масленост за производство на шарлан - това е обобщението на Николай Тодоров,

1971
0

Към 06.12.2018 г. е извършена предсеитбена подготовка на 14 177 376 дка с есенници, a дълбока оран - на 7 011 918 дка, при съответно 14 377 930 дка и 9 040 609 дка по същото време на миналата година.

4023
0

През следващия сезон от Кортева Агрисайънс ще предложим доста интересни промоционални пакети, от които производителите могат да се възползват. Първият пакет е при зърнено-житни култури.

2430
0

Със сериозна заявка за богато портфолио от продукти за растителна защита, както и с цялостни технологични решения, стартира фирма Кортева Агрисайънс.

6426
0

Очаква се увеличение на площите Алма Давидова Дъждовете в много страни от Европейския съюз, включително най-големият агропроизводител - Франция, възстановиха изоставащите посеви на пшеницата,

Още от Фермер
324
0

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши. През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи,

1134
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

378
0

Кучетата са прекрасни животни и това е една от причините те да са най-предпочитаните домашни любимци за милиони хора по света. Най-добрият приятел на човека ни дава чувство за сигурност и любов,

954
0

Отговорната задача на всеки пчелар е да не допуска сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера, твърдят професионалните. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите.

963
0

Ако кравата се е опитала да отхвърли доилния апарат, това може да е случайно. Но когато тя постъпва така постоянно, това означава, че доенето не й харесва. Защо?

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя е родена в Дрезден, но говори руски. Баща й непрекъснато е в полезрението на обективите, а майка й почти никога. Родителите й са разведени. Сестра й е още по-непозната от самата нея. Коя би могла да бъде тази блондинка, която се появи в руската държавна телевизия за няколко минути в началото на декември?

Общата загуба за икономиката може да стигне 2 млрд. лева годишно Дългоочакваната конференция на ООН за климатичните промени в Катовице, Полша, приключи. С нея угаснаха и надеждите за по-голяма яснота за бъдещето на въглищната индустрия в света. Хоризонтът 2030 г., когато трябва да спрат всички въглищни централи и въгледобивни мини в Европа,

Кристиано Роналдо се завръща в Мадрид, но не за среща с бившия си клуб "Реал", а с градския съперник на "Белия балет" "Атлетико". Три англо-германски сблъсъка пък предизвикват оправдан интерес. Това отреди тегленият днес жребий за осминафиналите на най-комерсиалния турнир в света на клубния футбол - Шампионската лига Двойките за осминафиналите на

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа