Дадеш ли парите, никой не отбелязва това в полицейската база данни

След последните промени, гласувани у нас, поредно недомислие ще взриви спокойствието на шофьорите в България, оплакват се пострадали русенци. Според застрахователи от Русе, по приетите през последната година промени в закона, ако не си платил застраховка „Гражданска отговорност”, регистрацията на колата в КАТ се прекратява и тя остава на трупчета.

Сигналът се подава към Пътна полиция от застрахователните фирми. След като се получи такава информация, катаджиите веднага спират от движение автомобила на нередовния платец. Какво обаче се получава, ако отруденият българин, не е успял да си плати „Гражданската отговорност” веднага, или отлага това, защото коата му у затрупана от сняг, каквато е в момента ситуацията в Русе. Две седмици след изтичането на застраховката, фирмите уведомяват КАТ, колата на „грешника” да бъде спряна от движение. Цялата бюрокрация се задейства, за да блокира автомобила на нередовния платец.

Какво обаче се случва, ако човекът отиде и си плати „Гражданската отговорност” при застрахователите?! Липсва обратна връзка, с която фирмите да съобщят в КАТ, че парите са броени. Така, дори човекът да не е карал автомобила в снеговете до шия, сковали родния му град, дари след това да си е платил застраховката, той не може да стори нищо. Колата му е спряна от движение и той трябва да задвижи цялата бюрократична машина, за да може да я направи редовна отново, алармират застрахователи от Русе, пожелали анонимност. Очаква се, през следващите месеци, недомислието да „лъсне” в цяла България.