Пчелари от Унгария, Словакия и Словения протестираха в Брюксел против проникването на европейския пазар на евтиния китайски внос. Те твърдят, че в Китай медът се произвежда при неестествени условия и пчелите там се хранят със захарен сироп. Затова пчеларите призоваха Еврокомисията да спре от продажба подобни сурогати.

Много държави в света забраниха вноса на китайски мед, защото той не е истински мед, каза унгарският пчелар Ференц Такач. Настояваме това да се случи и в Евросъюза. С този сурогат китайците получават незаконно предимство пред конкурентите си на външния пазар.

Представителят на Унгарската асоциация на пчеларите Йозеф Фекете отбеляза, че на продаваните в магазините буркани с мед обикновено пише "Произведено в ЕС и в други държави".

Действащите сега правила разрешават на етикета да не се посочва страната на произход на ингредиента и неговата част в общия обем продукт, продължава Фекете. А това означава, че може да се смеси лъжица мед от ЕС с бидон южноамерикански мед, замърсен с генномодифицирани организми или със съмнителен китайски мед и по този начин да се лъжат европейските потребители.

Тази година в Унгария вече се продава 100-процентен китайски мед. На него вече се падат почти 50 процента от продажбите, което засилва опасността от фалити на местните производители на мед.