Второто за тази година издание на Фестивал на меда ще се проведе в Добрич следващата седмица. Това съобщи на пресконференция Янко Янков, областен координатор на Съюза на пчеларите в Добрич, предаде „Фокус“. Фестивалът се провежда със съдействието на областната и общинска администрация в Добрич.

Както всеки път изложението ще бъде разположено на малкия площад между бившето кино „Родина“ и хотел „Добруджа“. Очаква се неголям брой производители на мед и пчелни продукти да се включат във фестивала, като много от тях са традиционни участници, отбеляза Янко Янков.

Повечето от участниците в изложението са удостоявани нееднократно с призове, награждавани са за добив на чист монофлорен мед – акациев, липов, манов, лавандулов, от мента, мащерка и други видове. Организаторите посочват, че всички продукти са с гарантирано качество.

Предимството на този род форуми е, че се търси директен контакт с потребителите, без посредничеството на преработватели и търговци. Акцент е възможността преди всяка покупка клиентите да могат да дегустират продукта, което в търговската мрежа не е възможно.

На пресконференцията бяха обсъдени различни теми, свързани с работата на пчеларите в страната. Бе отбелязано, че съобразно климатичните условия тази година, производството на мед е малко и това налага леко повишение на цените на продуктите на дребно с около 1 лв., посочи Янко Янков.

Все още широко дискутирана тема е тази за опазването на пчелите при растително защитно пръскане на посевите с препарати, защото продължават случаите на масово измиране на пчелни семейства.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 17-ти ноември, във вторник, от 13,00 часа, но на практика фестивалът ще започне още в понеделник и ще продължи до 26-ти ноември.