Често срещани болести

Сивото гниене напада голям брой стайни цветя. Причинител на заболяването е гъба.

През зимните месеци, независимо от старанието и грижите, които полагаме за стайните цветя, често търпим разочарования. Като всички растения и цветята в саксиите не са застраховани от нападение от болести и неприятели.

СИВОТО ГНИЕНЕ Е ОПАСНА БОЛЕСТ. Най-често срещаното и опасно заболяване при саксийните цветя е сивото гниене. Причинител е гъба с името Botrytis. Болестта се развива интензивно при повишена влажност на въздуха или при силно повърхностно навлажняване на растенията в резултат на често поливане. Оптималната температура за развитие на патогена е 20-23 С, но той не спира да се развива и при температурен интервал от 0 до 30 С. Особено силно е развитието на заболяването при висока влажност и ниска температура, както и при наличие на ранички от механични повреди по цветята.

ПРИЗНАЦИ. Нападнатите от сиво гниене тъкани покафеняват, омекват и се покриват с обилен мръсносив гъбен налеп. Ботритисът се развива върху листа, листни и цветни дръжки, пъпки, цветове, грудки, т.е. напада всички жизнено важни органи на растенията. Това води до бързо загиване на растенията, ако не се вземат навременни мерки.

ЧУВСТВИТЕЛНИ СТАЙНИ РАСТЕНИЯ. Голяма е групата на чувствителните на сиво гниене цветя. От него страдат сентполията (стайните теменужки), цикламата, стайните иглики, калата, мушкатото, бегониите, калцеоларията (чехълчето), каланхоето, импатиенса (циганчето), еуфорбията (коледната звезда) и други.