Преди да падне сняг

 

Поставете защита срещу гризачи

Най-уязвими са младите фиданки Времето постепенно проявява зимният си характер и не е далеч времето, когато снегът ще бъде факт. Затова трябва да предвидим евентуални заплахи за дръвчетата, които през този сезон са без надзор ч- най-ве е по вилните места или в близост до гористи и планински местности, които зимата рядко се обитават.

НОВОЗАСАДЕНИТЕ ДРЪВЧЕТА СА АПЕТИТНИ

Ако сте засадили или ви предстои сега да засаждате нови дръвчета на вилния имат, вземете мерки за да не ги намерите напролет поразени от гризачи. Най-често белите вършат дивите зайци. Ако мястото няма плътна ограда, дръвчетата често стават жертва и на недобросъвестни стопани на кози. Колкото и да са мили тези животинки, след тяхното посещение, дръвчетата най-често не могат да бъдат спасени и загиват.

 Критични моменти

Покритата със сняг земя ограничава храната на гризачите

Тогава дръвчетата стават жертва Когато падне сняг, който покрие земната поикривка, тревопасните гризачи остават лишени от достъпна храна. Именно тогава дръвчетата стават и най-атрактивни за тяхното изхранване.

СПРЕТЕ ДОСТЪПА СЪС ЗАЩИТНИ МРЕЖИЗа да предпазите от прегризване кореновата шийка на младите дръвчетата, поставете защитни мрежи. За целта могат да ви служат както подръчни материали, така и специално закупени, които вече се продават. На снимките ви представяме няколко идеи, които могат да ви бъдат полезни за да осъществите защитата.