Vervit, специалист в отглеждането „ин витро", иска да използва нова вертикална ферма, за да направи значителни крачки към бъдещето на доставките на храни. С тази нова инсталация белгийската компания цели не само да оптимизира фазата на адаптация на растенията, отглеждани in vitro, но и да увеличи производството на микрозелени растения и да стабилизира тяхното качество.

„Това може да отнеме между четири и 12 седмици, в зависимост от вида на растението", казва Хуан Карлос Перес. Доскоро тази фаза на адаптация се провеждаше на друго място: в оранжерии или в дъщерно дружество в Испания. Но благодарение на новата вертикална ферма, Vervit вече контролира напълно този процес, добавя той.

Вертикално земеделие: контролирана иновация

Вертикалната ферма на Vervit обхваща над 1000 м² на четири нива. Двете долни нива са предназначени за адаптиране на растенията в лабораторни условия, а другите две – за микрозелени. „Можем да оптимизираме влажността, температурата и светлинните цикли на всяко ниво, съобразно специфичните нужди на растенията." Това е изключително полезно за микрозелените, които растат в цикли от седем до десет дни. „В този кратък период светлината оказва значително влияние върху формата, вкуса и растежа на растенията", казва Хуан Карлос.

„Можем да използваме вертикалната ферма, за да експериментираме с продължителността на деня и интензивността на светлината, за да получим най-добрия краен продукт. Дори няколко дни облачно време могат да имат значителен ефект." Vervit произвежда микрозелени – от нишови до масови – под марката PachaGreens™, а компанията е най-големият играч на този пазар в Белгия. „В сектора на хотелиерството и търговията на дребно това добавя допълнително измерение към продуктите", обяснява Хуан Карлос.

Интересът към микрозелените растения расте бързо, отчасти благодарение на високата им хранителна стойност и съдържанието на антиоксиданти. „В Америка микрозелените вече са почти стока. Тук, в Европа, обаче, пазарът все още се разширява постепенно. Това показва, че микрозелените не са само здрави, но и интересни от кулинарна гледна точка," допълва Хуан Карлос.

Високотехнологични биореактори и експертиза в областта на ин витро

Ключова отличителна черта на Vervit е комбинацията от експертиза в областта на ин витро и патентована технология. „От нашите ин витро растения произвеждаме и доставяме първите, свободни от болести „мини клубени", които се разпространяват сред търговци и производители", казва Перес.

Устойчивост и кръгова продукция

Вертикалната ферма също допринася за целите на компанията за устойчивост и създава потенциал за нови сортове и пазари. „Култивирането „ин витро", съчетано с адаптация в контролирана вертикална ферма, и отглеждането на микрозелени отварят нови пазарни възможности. По този начин можем не само да подобрим качеството, но и да разширим избора от семена и да предложим продукти, които са почти невъзможни за отглеждане на открито или в традиционни оранжерии."

Освен това иновациите остават в центъра на вниманието. „Ние постоянно експериментираме със светлината, климата и субстратите. Това води до по-добро качество, но и до по-голям избор от семена и други продукти, които са трудни за отглеждане", заключава Хуан Карлос.