Сезонът на авокадото на остров Крит, Гърция, е в разгара си. Георгиос Корнаракис, търговски директор за авокадо и цитрусови плодове на Селскостопанската кооперация на Ханя, описва производствената ситуация по следния начин:
„Наличността на продукта, особено във Фуерте, е ограничена в сравнение с нормалното, но за щастие загубите в производството от неблагоприятните метеорологични явления през миналата пролет не са толкова големи, колкото се оценяваше първоначално."
Най-големите проблеми се наблюдават при авокадото Zutano, което, въпреки средния си до голям размер, има много плодове от второ качество поради калните дъждове през май и юни. По-късно не е имало чисти дъждове, така че плодовете са останали по дърветата с кал, което вреди на качеството им. Корнаракис очаква Zutano да се изчерпи към средата на декември. От друга страна, в Бакон има повече плодове и с по-добро качество. Що се отнася до Фуерте, въпреки че са били силно засегнати от пролетните дъждове, което е довело до ограничено завязване на плодовете, размерите също са средни до големи. „Ако се третират правилно, те могат да останат на дърветата до март", обяснява Корнаракис.
Това, което тревожи ръководителя на критската кооперация, е конкуренцията от испанските авокадо. „Докато цените на производителите останат над 2,00 евро/кг, можем да бъдем доволни, но докато миналия сезон цените на производителите в Крит започнаха от 2,60 евро/кг, този път те започнаха от 2,40 евро, за да паднат по-късно до 2,20-2,30 евро, и все още срещат затруднения, тъй като испанският продукт се изпраща от Нидерландия на цена 1,60-1,70 евро и се доставя на Централния пазар в Атина на цена 1,90 евро. Ситуацията на балканските пазари също е трудна", обяснява Георгиос Корнаракис.
Дори гръцките супермаркети са започнали да купуват критски авокадо по-късно от обичайното. „Вместо да започнат през октомври, те започнаха през ноември, а някои от тях – през третата седмица на месеца", разказва Корнаракис. Що се отнася до останалата част от сезона, той е уверен, че през февруари пазарните условия ще се подобрят. „През февруари, или може би в края на януари, ще започнем да берем сорта Hass. Ще имаме достатъчно от тях. Размерите им ще бъдат по-малки, което означава по-ниски цени, но от друга страна, тези размери са най-търсени в чужбина. За нас е добре, че през февруари на пазара има само авокадо от Северното полукълбо. Така че има повече място за нашите Hass", заключава той.
Коментари