Белгийската компания Den Berk Délice откри първата си вътрешна собствена оранжерия в Агадир, Мароко. Това е следствие от дългогодишно сътрудничество с местни договорни производители.

„Работихме с марокански производители за отглеждането на нашите червени чери домати Pure Délice и микса от чери домати Party Délice. Въпреки че това беше успешно, искахме да получим по-добър контрол върху процеса на отглеждане, за да управляваме по-ефективно качеството и времето за прибиране на реколтата", обясни мениджърът продажби и маркетинг Лоес ван дер Велден по време на есенния строителен процес, пише Freshplaza.

Чрез отглеждането в собствена оранжерия Den Berk Délice може по-добре да предвиди сроковете за производство от момента на засаждането и да предостави на клиентите надеждни очаквания за обема.

„Това предлага значителна добавена стойност за търговците на дребно, които търсят постоянни и стабилни доставки на продукти", допълва Лоес.

Новата оранжерия в Мароко, намираща се в района на Агадир, е изградена съгласно концепцията за средни технологии, като разполага с модерни съоръжения, като затворена водна система и възможности за вентилация. Въпреки че Den Berk Délice избира тип оранжерия, който обикновено се използва в Мароко, компанията продължава да се стреми да поддържа високите си стандарти. Например, тя е инвестирала в създаването на благоприятна работна среда за местния персонал, включваща модерни съоръжения като високотехнологична столова и удобни съблекални.

„Искаме условията на труд в Мароко да се равняват на тези в Белгия", подчертава Лоес.

С новата оранжерия в Мароко, чието производство започна през ноември 2024 г., общата обработваема площ на Den Berk Délice надхвърля 100 хектара. Това е десетата оранжерия на компанията и първата извън Белгия. В допълнение към доматите Den Berk Délice разширява продуктовата си гама, като включва чушки за закуска без семена, а в партньорство с Coöperatie Hoogstraten – деликатесни краставици.