Растенията са един от най-лесните и екологично чисти начини да направите пейзажа си по-цветен и приветлив. Засаждането на правилното дърво на правилното място ще гарантира, че то ще допълва вашия дизайн възможно най-ефективно за години напред. Най-успешните проекти са тези, които са планирани, като се вземат предвид климатичните и екологичните фактори.

  • Пейзажните дървета се предлагат във всякакви форми и размери и могат да бъдат едни от най-големите активи на вашия двор, защото осигуряват сянка, уединение, визуален интерес и разнообразие от други характеристики.
  • Използването на пейзажни дървета като част от цялостната флора, която включва зрели дървета и други храсти и растения, е чудесен начин да въведете растително разнообразие във вашия двор.
  • Дърветата създават атмосферата и характера на местата. Например такава е романтичната зеленина на плачещите върби. А скулптурните дървета могат да бъдат фокусна точка и да подчертаят край или повратна точка в разходката из градината.
  • Дърветата изпълняват и екологични функции. Дизайнерите предлагат наслояване на дървета, като буферна зона за шум и пречистване на въздуха. Те увеличават биоразнообразието като местообитание за птици и насекоми.

Функции

Преди да стесните избора си на дърво, определете защо го засаждате.

  • Сянка. Искате ли да добавите сянка към вашия двор? Изберете дърво с широка корона, което ще хвърля много сянка.
  • Красота. Ако искате да подобрите привлекателността на границите си, помислете за засаждане на нещо с ярък цвят или уникална текстура. Декоративните цъфтящи дървета са чудесно начало.
  • Храна. Брането на собствени плодове е страхотно забавление. И не е нужно да чакате 10 години, за да извлечете ползите. Много овощни дървета са сортове джуджета и могат да дадат плод само за 3-5 години.
  • Уединение. Дърветата работят добре като щитове и омекотяват суровите пейзажи. Освен това те издържат по-дълго и са по-евтини от инсталирането на традиционна ограда. С толкова много опции за бързо растящи дървета е трудно да не добавите повече зеленина към вашия двор.
  • Хабитат. Осигуряването на дива природа е сигурен начин да внесете живот във всеки пейзаж. Независимо дали са птици или катерици, за всяко същество има дърво.

Изборът

Има много фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате правилното дърво за правилното място. Не само да избирате дърво, което е съвместимо с вашата зона на издръжливост, но трябва да имате предвид и други фактори, които ще повлияят на здравето на вашето дърво.

1. Излагане на слънце

В зависимост от това от колко слънце се нуждае вашето дърво, можете да определите от коя страна на къщата да го засадите или кое дърво е подходящо за определеното от вас място за засаждане.

Пренебрегването на излагането на слънце може да доведе до изсъхване от изгаряне на листата или то да умре, поради невъзможност да фотосинтезира.

2. Местоположение

Колко голямо ще порасне вашето дърво? Докъде ще се разпространят корените? Изберете пространство, което е подходящо за размера му, когато то достигне зрялост. И помнете, не засаждайте твърде близо до къщи, алеи и други структури, които могат да бъдат повредени.

Съвет: Ако не знаете на какво разстояние да засаждате от сгради, безопасно правило е грубо да разделите зрялото дърво наполовина и да го засадите на това разстояние от къщата. Ако вашето дърво ще достигне 12 метра височина, засадете го на около 6 метра от къщата си. Бъдете внимателни!

3. Влажност

Друг ключов фактор, който трябва да имате предвид при засаждането, е количеството влага, което вашето дърво ще получи. Уверете се, че сте засадили растението в зона с подходящ дренаж и подходяща влага, когато поливате.

Проектирайте своя пейзаж

След като сте избрали подходящо място за засаждане на вашето дърво, е време да проектирате своя пейзаж. Дърветата и храстите работят добре заедно, за да добавят текстура и измерение.

Разнообразието е ключово при засаждането. Изберете различни видове и ги разпръснете между растенията, за да намалите вероятността от вредители и болести.

Местните видове са склонни да се справят по-добре по отношение на дълголетие и здраве. Разнообразието от растения е не само здравословно, но и създава зашеметяващ дизайн.

Когато създавате своя пейзаж, помислете за цвета и формата, които дърветата и храстите ще създадат. Не се страхувайте да смесвате вечнозелени растения с широколистни дървета и храсти.

Видове в ландшафта

За да решите кои видове дървета за озеленяване са най-подходящи за вашия двор, трябва да помислите за различните сезони на годината. Започнете с онези видове, които се ценят заради пролетния си вид и завършете с тези дървета, които осигуряват зимен интерес.

Целта не е просто да имате колекция от страхотни екземпляри във вашия двор, а по-скоро да имате поне един екземпляр на сезон, който ще добави интерес към вашия пейзаж.

ДИЗАЙНЕРЪТ СЪВЕТВА

4 начина да използвате дървета

в пространството на вашата градина

Дърветата са важни за създаването на специални места в ландшафтния дизайн. Като ги използвате поотделно или на групи, можете да си играете със светлината по различни начини и да създавате нови видове пространства, които заобикалят, фокусират, разделят или обединяват градината.

1. Пасианс дърво

Това е всяко дърво, което се използва самостоятелно като основна фокусна точка в дизайна на градината. Може да бъде дърво с широка корона и тънък вертикален ствол. Едно голямо дърво в пейзажа определя пространството, създава сянка и фокусна точка. Такива многогодишни дървета трябва да бъдат засадени с достатъчно място за разпространение и растеж на корените.

2. Алея

Дърветата създават един вид отворен коридор и частично определят пътеката или алеята, за да осигурят сянка и ритъм с вертикалните стволове.

3. Квадрат

Композиция от четири дървета, засадени в решетка. Това е архитектурен стил на засаждане, който работи добре с чисти линии и настилки. Можете да създадете и мрежа от дървета без пътека, като ги засадите в трева или почвено покритие - това е пространство, подобно на овощна градина.

4. Малка горичка

Малката горичка от многостъблени дървета за малки пространства е разположена по-свободно и често не е симетрична. Малки горички могат да бъдат засадени с достатъчно разстояние между дърветата.